Mandy Malazdrewich

Dags att säga det igen: Fuck religion!

Konflikten mellan israeler och palestinier är just nu blodigare än på länge. Varje gång den blossar upp påminns jag om hur avskyvärda religioner oftast är.

Men jag tänker även på ett kanadensiskt skatepunkband.

 

Som vanligt. Inte mycket behövs för att historiens förmodligen mest svårlösta konflikt ska blossa upp. Några mord och så lite vedergällning på det. Och så var det igång igen, med flygräder, raketattacker, bakhåll, markinvasioner och vapenvilor som bryts efter några minuter.

Och inte minst blodbad med hundratals civila offer.

Det kan verka trivialt, men varje gång en femtioelfte vapenvila bryts och ersätts med nya krigshandlingar kommer jag alltid osökt att tänka en av skatepunkhistoriens bästa konstellationer – Propagandhi. Det kanadensiska bandet i allmänhet och deras ska- och reggaesvängiga undergroundhit Haille Sellasse up your ass i synnerhet.

Under det tidiga nittiotalet ägnade sig många andra skatepunkband – NOFX, Pennywise, Lagwagon, SNFU – huvudsakligen åt humor, party och allmän punksunkighet i ett tempo som hade gjort Usain Bolt avundsjuk om han varit gammal nog att höra den när det begav sig. Musik utan särskilt mycket tyngd eller undertoner. Men där stack kanadensiska Propagandhi ut. Åtminstone för en som undertecknad, som efter några år av allt mer politiserad musiksmak stod och på allvar gläntade på dörren till straight edge-rörelsens alla viktighetsideal. Propagandhi hade samma smattrande trummor och durmelodier, men bakom den humoristiska paketeringen handlade låtarna inte om fylla eller tonårsuppror, utan om antirasism, antikapitalism, antiimperialism, veganism och mänskliga rättigheter.

Förmodligen har den eviga konflikten mellan judar och muslimer nämnts och avhandlats både en och två gånger genom musikhistorien (Mikael Wiehe…?), men jag kan då inte komma på någon. Så varje gång striderna blossar upp i de två religionernas heliga land spelas Haille Sellasse up your ass upp i skallen.

Låten fanns med på Propagandhis debutplatta ”How to clean everything” från 1993. Med jamaicanska rytmer – i ett balladtempo jämfört med bandets övriga material – tar Haille Sellasse up your ass avstamp i en sågning av rastafari och slutar via Mellanösternkonflikten i en totaldiss av alla former av religion och andra maktspel som leder människor i krig mot varandra. För 20 år sedan satte Haille Sellasse up your ass ord på mina tonårstankar: Religion är roten till det mesta ont i världen.

 

Take a look at your promised land.
Your deed is that gun in your hand.

Mount Zion’s a minefield.
The West Bank. The Gaza Strip.
The West Bank. The Gaza Strip.
The West Bank. The Gaza Strip.
Soon to be parking lots for American tourists and fascist cops, yeah.

Fuck Zionism.
Fuck militarism.
Fuck Americanism.
Fuck nationalism.
Fuck religion.
Fuck religion.
Fuck religion.
Fuck religion.
Fuck religion.
Fuck religion.
Fuck religion.
Fuck religion.

 

Gud, vad jag avskyr religion!

Avgå!