Caviare Days tar ordet och slänger tillbaka

Alla flyttar vi hemifrån nån gång. Det är ett stort steg in i vuxenlivet. För mig (Lina) och min syster Majas del såg det aningens annorlunda ut – våra föräldrar flyttade ifrån oss. De flyttade till och med ganska långt bort, till Singapore. Vi valde att avsluta våra studier i Gävle innan vi flyttade efter. Det var kanske då vår syskonrelation utvecklades till något mer. Och det var kanske då vi sådde fröet till vad som senare skulle bli vårt band Caviare Days.

Läsåret 2001/2002 blev alltså FF på högsta nivå, och det spred sig som en löpeld bland våra polare. Trean på Valbogatan blev stans hippaste ungdomsgård. Här samlades Gävles alla ”esteter” för att äta popcorn, tända rökelser, sy om second hand-kläder och lyssna på musik. Killarna hade Jim Morrison eller Noel Gallagher som stilförebilder och tjejerna ville se ut som Anita Pallenberg eller Janis Joplin. Kulmen nåddes under våren/försommaren 2002 mitt i studentrus, Champagnefrukostar och planering inför Hultsfredsfestivalen. Här är låtarna som alltid strömmade ur högtalarna hos systrarna Westin:

1. Last NiteThe Strokes
Helt plötsligt blev det hippt att ha band igen. The Strokes gick i täten när rocken svepte fram över väst. Med skitiga gitarrer och skitigt hår förförde de oss med låtar som Last Nite. Tänk om vi då hade vetat att vi skulle få spela in med deras producent Gordon Raphael! Vi hade fått storhetsvansinne! (Fotnot: på kommande EP finns 2 låtar som producerats av Gordon Raphael).

2. Main OffenderThe Hives
Den här biten drack man folköl till och sjöng med i kör. The Hives förmedlade en slags dryghet och provokation som passade oss utmärkt. Vi och vår umgängeskrets var nog en liten nål i ögat på samhället: vi anordnade offentliga politiska aktioner, gick barfota på Stortorget och färgade håret grönt.

3. Come OnThe Rolling Stones
Vi hade en ball stereoanläggning med vinyl, bandspelare och CD-växlare för tre skivor. Under en längre tid låg Rolling Stones Singles Collection uppdelad på just tre skivor däri. Första låten på första skivan var den här! Har nog aldrig lyssnat så mycket på en och samma låt. När den gick igång på högsta volym gick det alltid ett rus genom kroppen.

4. Hotel YorbaThe White Stripes
Personligen så gillade jag aldrig just den här låten. Men alla andra tycktes älska den. På varenda bland-CD ens kompisar kom dragandes med så fanns denna dänga. Man fick gilla läget. När vi väl införskaffade hela albumet ”White Blood Cells”, så började även jag digga The White Stripes.

5. DeceptaconLe Tigre
En av Majas vänner bodde väldigt nära oss under den här tiden. Hanna Brandén, i musikaliska kretsar känd som Name The Pet, introducerade oss för bland annat Le Tigre. Den här låten var en standard – speciellt när hon var på besök. Den symboliserar framtidstro för mig.

6. Love You MadlyCake
Cake – vilka är dom? Maja införskaffade två album med dem som spelades flitigt. De var hemliga på nåt vis och låtarna var på gränsen till töntiga – men man kunde sjunga med i alla texter. ”I wanna love you madly…” sjöng jag och tänkte på trummisen i skolan som jag var olyckligt kär i.

7. Soul KitchenThe Doors
Alltså THE DOORS! Alla låtar med dem. Kanske det band som influerade oss mest. Vet inte hur många gånger vi hade filmkväll med The Doors-filmen (följt av Rolling Stones Rock’n’Roll Circus och Woodstock-dokumentären såklart…) och drömde oss bort till Venice Beach. Jim Morrisons texter kickade igång ett nytt sätt att tänka på och Ray Manzareks orgelsolon satte oss i trans. I samma veva lärde jag mig att ordet psykedelia stavas med e och inte a (psykadelia). Psykedelia fick en viktig plats i ens ordförråd 😉

8. Whatever Happened To My Rock ’N’ RollBlack Rebel Motorcycle Club
Hultsfred 2002 – vilken oerhört fantastisk line-up! Legendariskt! Det var där vi upptäckte BRMC. De levererade en fantastisk spelning från Hawaii-scenen, klädda i svarta skinnjackor och mörka solglasögon. Jag blev överväldigad, men Maja fick en religiös upplevelse som hållit i sig till idag. Det finns nog inget band i världshistorien som jag förknippar mer med min syster än BRMC.

9. Good Times Bad TimesLed Zeppelin
Led Zeppelins första album var en sexuell revolution 1969, men även 2001/2002 på Valbogatan. Här är första låten på skivan som alla hade hånglat till minst en gång. Så oerhört het platta – än idag.

10. Get FreeThe Vines
Det var lite tufft när man kunde fråga sina kompisar om de hört låten Get Free med det australiensiska bandet The Vines. Kanske ännu tuffare var det att fråga efter albumet på Skivbutiken i Gävle (RIP). Man hängde ju med, trots att Internet bara var en fluga. Låten blev även ett soundtrack till ens känsla av utanförskap i staden. Man började drömma om större städer och världar och om att bryta sig fri från normer och jantelagar.

11. Purple HazeJimi Hendrix
Den största rockhjälten av dem alla – Hendrix. I honom såg vi allt. Han var en stilikon, gitarrlegend, gränsöverskridare och poet. Purple Haze fångar allt detta. Hela våren och sommaren var insvept i en rosalila dimma och Jimi var vår mistlur!

12. Once Around The BlockBadly Drawn Boy
Den här låten spelades ofta hemma hos oss. Jag minns inget direkt sammanhang – bara att vi älskade detta album. Det fick även följa med som förstahandsval när vi packade vårt pick och pack till Singapore i augusti 2002. Jag har inte lyssnat på den här låten sen dess. Ska börja göra det nu igen.

13. The TestChemical Brothers
2002 blev vi introducerade till f r a m t i d e n av en Gävlekompis – Martin Ejdeholm. Han laddade ner Audiogalaxy på vår dator och lärde oss ord som ”fildelning” och ”mp3”. Man förstod knappt innebörden av detta och började ladda ner några låtar. Första nerladdningen var Forevernevermore med Moodymann, och andra var The Test med Chemical Brothers. Vi gick för övrigt också på deras spelning på Hultsfredsfestivalen 2002. Såklart.

14. If I Ever Feel BetterPhoenix
Phoenix var bra ”äta-frukost-musik”. Hembakat bröd och hommus. Jag gjorde ständigt storkok med bönor och kikärtor. Av nån anledning associerar jag det med Phoenix. Jag tryckte nog aldrig på play-knappen på CD-spelaren, så jag antar att Maja lyssnade mest på dem. Ganska ofta dessutom.

15. Thought Of Mary JaneNick Drake
En av Majas killkompisar, Kalle Yngvesson, glömde en av sina blandskivor på gräsmattan i Boulognerskogen en dag. Vi brukade ofta äta picknick i store gäng där. Vi tog hem skivan till oss och det här var första låten. Vi lyssnade mycket på Nick Drake, men denna låt får mig att tänka extra mycket på just Kalle och på den våren/försommaren 2002.

16. Champagne SupernovaOasis
Gävle + Oasis = Sant. A L L A våra killkompisar (främst) lyssnade på Oasis. Den här låten var sist på Kalles blandskiva (se ovan) och hamnar därför sist på denna lista med. Den avrundar och sammanfattar den här tiden i våra liv väldigt väl.

 

Caviare Days – Like Me