Cameron the Public berättar om succécovern

Cameron The Public vågade göra det förbjudna. En cover på Michael Jacksons Man in the Mirror som blev så bra att den idag utses till vår fredagscover.
Vad de flesta inte vet är att låten kom till som av en slump.
– Jag sjöng in den mest på skoj och tänkte inte mer på det, berättar sångaren Cameron Rafati för Drefvet.

Torsdagen den 6 mars sändes Grey’s Anatomy som vanligt i USA. Men det var inte vilket avsnitt som helst – iallafall inte för bandet Cameron The Public.

Då hördes nämligen gruppens cover av Man in the Mirror i den världsomspännande tevesuccén.

Veckans fredagscover kom till som en händelse när bandets vän och kollega, producenten J2, bestämde sig för att de skulle lattja lite i studion och göra en cover, och inte av vilken låt som helst, utan Man in the Mirror av Michael Jackson.

Det är en låt med stor innebörd om var mans ansvar i vad som händer i världen och hur vi alla var och en kan påverka detta.

– När folk fick höra att vi spelat in en cover på just den låten blev de först upprörda. Men vi ville verkligen sätta vår egen prägel på denna ikoniska låt genom att sänka tempot för att påvisa djupet i texten och ta den till en lite mer episk och mörkare plats, berättar Cameron.

När bandet gick hem den kvällen skickade producenten inspelningen vidare till en vän och på den vägen hamnade den hos TV-bolaget ABC som uppenbarligen och förståeligt gillade den.

Några veckor senare skulle den vara med i den populära tv-serien Grey’s Anatomy!

– När producenten J2 ringde och berättade nyheten blev vi galet glada! Vi kollar ju också på Grey’s ibland och vet hur stort det är att få med en låt.

Cameron Rafati, vars namn som av en händelse är en del av bandnamnet menar på att han själv ska förändra världen genom att börja med sig själv;
– Jag skulle vilja bli snällare mot mig själv, och mindre dömande mot mig själv. Lite mer fritid ska jag också se till att skaffa.

Efter att har gjort ett gäng hundår i musikens tecken har det äntligen lossnat för bandet och under det senaste året har det hänt stora grejer. Bland annat har dom gjort ledmotivet och en del av musiken till en film om den filipinske boxaren Manny Pacquiao. En film som går upp i Asien och USA under sommaren. Keybordisten i bandet Peter Dyer var även producent och låtskrivare till Wake me Up och Liar Liar med Aloe BlaccAvicii’s nya album.

I en radiointervju hörde jag Camreon berätta om att de skulle ut på turné de kommande åtta månaderna, men trots påtryckningar från programledaren kunde han inte berätta med vilka. Jag frågar om han nu kanske vill berätta det för mig, men han svarar skrattande;

– Jag önskar verkligen att jag kunde, men inte än.

Så vi får väl se vilka stjärnor de ska åka iväg med.

När jag frågar Cameron om de lovar att komma till Sverige och spela svarar han, på svenska:

– NATURLIGTVIS!

Jag hoppas verkligen det.

Det här är bara början på en framgångssaga om du frågar mig.

 

Hör veckans fredagscover, Cameron The Publics tolkning av Man In the Mirror här.