Bråvalla bekämpar köerna med modern teknik

Först kollektivtrafiken. Nu blir även Bråvallafestivalen kontantlös. Bland annat för att motverka den brutala köproblematiken från ifjol.

Premiäråret led Bråvalla av vissa barnsjukdomar. Bland annat monstruösa köer till…ja, till i stort sett allt, men framförallt till mat- och dryckesförsäljning.

Det är det tänkt att besökarna ska slippa när det är dags för en andra upplaga. Idag kommunicerade festivalen ut att den blir kontantlös.

Lösningen är snillrik. Varje festivalarmband kommer att förses med ett chip som kan laddas med pengar. Dessa kan sedan användas för att betala vad man nu än vill betala på festivalen. Bara hålla chipet mot en läsare och allt är klappat och klart.

Bort med rotande efter pengar i fickorna, sega kortläsare och annat som stoppat upp köflödet.

vipchipTanken är naturligtvis god. Jag är säker på att det kommer underlätta köandet. När folk väl lärt sig systemet vill säga. Situationerna kommer givetvis vara många när festivalbesökare stegar fram till kassan med ofyllda chip och tror att de kan betala som vanligt med kort eller sedlar. Det blir helt naturligt en övergångsperiod innan folk lärt sig det nya tillvägagångssättet.

Systemet är dock inte nytt. Det användes till exempel på VIP-avdelningen av STHLM Fields under helgen som gick och ja, det fungerade utmärkt. När man väl fattat att man skulle fylla på det där chippet vill säga.

Den snåle uppfattar naturligtvis ett problem här. Jag är övertygad om att det kommer bli gigantiskt mycket gnäll över pengasvinnet som kommer som en följdeffekt av att man laddar ett chip med pengar utan att veta hur mycket man kommer göra åt.

Det säger sig självt att det inte kommer att gå jämnt ut om man exempelvis laddar en hundring och sedan handlar mat och dryck för 90 pistoler. Oavsett om man kan ta ut pengar från chippet igen eller inte innebär det i det första fallet ett extra moment för småpengar som folk inte kommer gilla. Eftersom vi befinner oss i Sverige kommer det att gnällas över det. Ordentligt.

Men det där är en bieffekt (eller en smart uttänkt strategi för att tjäna några kronor extra från arrangörerna) som man får ta på köpet. Jag tror definitivt att det nya betalningssättet när det väl har satt sig kommer lindra köerna på festivalen i alla fall lite och framförallt göra festivaltillvaron betydligt drägligare för besökarna.

Det ska bli ofantligt skönt att slippa småskrammel och fuktiga sedlar i fickorna.