Bolywool har ordet

Det här med att skriva musik kan vara en relativt snabb process eller den totala motsatsen.

Det här är historien om låten Open Your Eyes från vårt senaste album ”Hymnals & Bombs”; hur den kom till, glömdes bort och sedan skrevs om för att äntligen släppas – 11 år efter att det första utkastet skrevs.

Det första utkastet, eller snarare den första inkarnationen, skrevs på ett lager på andra våningen i Svenska Grammofonstudion i Göteborg en regnig novemberkväll (minnet sviker här, men eftersom det var i Göteborg förutsätter vi att det regnade). Låten som då hette The Moment the Sky Stood Still (en parafras på science fiction-filmen The Day the Earth Stood Still…) var tänkt att vara ett ambitiöst ömhetsbevis till en person som bodde långt i från det regnruskiga Göteborg. Och hur skulle personen ifråga ej kunna falla för kompositören då låten framfördes på en Gibson Hummingbird och även hade falsett körer och en gitarrslinga i 5/4-takt. The Moment the Sky Stood Still blev ett “dolt” spår på ”Modern Strive EP” som hade en högst limiterad utgåva (läs plus/minus 20 exemplar) på CD-R.

När vi har varit i skedet att skriva nya alster, för att komma igång med en ny skiva, har vi oftast en rätt låg tröskel för sjävla skapandet. Vi brukar producera ett ganska stort överskott av låtar och utkast och måste under flera stadier i processen stryka låtar som inte håller måttet eller som helt enkelt inte passar in i sammanhanget. Detta har gjort att vi har en ganska stor backkatalog att gräva ur. På ”Hymnals & Bombs” är det dock ganska mycket nyskrivet material. Det är i princip två låtar som är återanvända, förutom Open Your Eyes är det Glorious Failure som återuppstått (även om den inte har lika många år på nacken som den förstnämnda).

 

Bolywool – Hymnals & Bombs