20-åringen som spelas i sin helhet på Bråvalla

Igår fyllde The Offsprings magnum opus ”Smash” 20 år. I sommar spelar gruppen skivan i sin helhet under sin turné.
Grattis till dem och grattis till oss.

Det är helt sjukt vad tiden springer. Den 8 april 1994 släppte ett gäng glada jänkare loss en energidrink modell fräckare. Skivan hette ”Smash” och skulle visa sig bli en formidabel försäljningsframgång.

Till dags dato har den sålt sex gånger platina i USA, singlarna Come Out And Play och Self Esteem toppade mängder av listor och rent allmänt talar man om ”Smash” som den bäst säljande indiereleasen genom alla tider.

Det är knappast någon slump.

19735-Offspring_Photo4Från start till mål är The Offsprings finaste karriärstund än idag en upptäktsfärd som visar att speedig punkrock och melodiös popkänsla kan och bör gå hand i hand. Den har åldrats med sådan värdighet att den som ens försöker antyda att kärleken till de här punklåtarna bara kan ha något med nostalgi att göra förtjänar en enkelbiljett till närmsta gruva.

Men visst finns nostalgin också där. I kärleken till ”Smash” och dess så smarta låtar.

Som för att understryka tiden då den här musiken släpptes. Veckan efter cd-releasen släpptes musiken på kassettband (ja, det fanns sådana för 20 år sedan). Själv kom jag i kontakt med låtarna första gången när jag tog lånekortet med mig och lånade hem cd-skivan från biblioteket (ja, man gjorde sånt för 20 år sedan!).

Så visst finns det nostalgi med i bilden när jag luftar strupen och utbringar ett fyrfaldigt leve och hurrarop för 20-åringen som en gång i tiden smashade upp mina ögon för melodisk punkrock.

Men det är inte för inte som ”Smash” blivit så älskad av så många. Från början till slut är det riktigt starkt punkrockhantverk.

Och apropå från början till slut och från start till mål. När The Offspring turnerar i vår och sommar kommer de för att fira 20-årsjubileumet av detta sitt magnum opus att framföra skivan i sin helhet på de scener där de kommer ställa sig.

Herre jösses vad det får mig att se fram extra mycket mot Bråvalla.