XOV/Sony Music Entertainment Sweden AB

XOV får till och med djävulen att hålla käften

XOV 
Lucifer – EP
(Sony Music Sverige)

Första EP-släppet och XOV lämnar dig med en uppriven själ och en blåtira som till och med får djävulen att hålla käften.

Efter en första lyssning av EP:n, som jag egentligen hittade av en slump, känner jag mig helt paralyserad. Lämnad med tanken ”det är så här det ska låta”. Så här fyrtioelva lyssningar senare är det fortfarande samma tanke som ekar i mitt huvud. Den här EP:n är nämligen inte bara välproducerad och tight, den är även extremt välgenomtänkt och smart gjord. Den där känslan av perfekt enhetlighet som ibland kan infinna sig efter att ha lyssnat igenom en hel låtlista – den är där.

Även om ljudbilden får en att tänka på The Weeknd så finns det en svärta och styrka i XOVs uttryckssätt som ändå särskiljer honom från den melankoliska tonen i exempelvis ”Wicked games”. De tunga syntharna, loopade körslingorna och den råa rösten borde krypa innanför skinnet på vem som helst. I kombination med de stundtals allvarsamma och djupa texterna som mixas med en slags lättsam humor så lämnar den här EP:n mig helt uppriven och blottad för hela världen att se.

XOV är, för er som inte vet, en före detta event-vd som fick nog. Tog sitt pick och pack och drog till skärgården för att göra musik och det måste uppenbarligen vara något speciellt med den svenska skärgården. För likt Plura kom Damian Ardestani tillbaka 2 år senare, som vad jag kan misstänka, upplyst. Han upptäcktes av Lorde, har en låt med på Hunger Games senaste soundtrack till ”Mockingjay Pt.1” och har hyllats av självaste Max Martin.

Bäst på hela EP:n är ändå titelspåret ”Lucifer” som tätt följs av de övriga låtarna. För det här är på många sätt den perfekta EP:n. Den har låtar som håller ihop varandra men som ändå kan stå för sig själva och efter en lyssning känns det som att säcken knyts ihop. Kvar står jag med en ispåse över blåtiran och törstar efter mer.