Watain eldar på för entusiasterna

Watain
Flygeln, Norrköping
2015-02-28

watain2Snacket har på förhand inte låtit bra för Watains spelning i Norrköping. Drygt 200 biljetter sålda till en arena som sväljer 1500. Det är svårt att säga exakt hur många som är på plats när lamporna släcks och bandets intro startar, kanske en bit över 200, men det är riktigt glest i Flygeln.

Det hade varit ett bra drag att flytta spelningen till ett mindre ställe, problemet är bara att Watain behöver plats för sin scenshow och det finns liksom ingen mellan-lokal i Norrköping. Hade spelningen flyttat till mer klubbaktiga Dynamo så hade det varit lapp på luckan, men inte en eldsflamma på scenen (utan risk för att bränna ner stället i alla fall).

Så, vad är bäst? Att se en fullskalig Watain-show i en mer än halvtom arena? Eller att se ett avskalat Watain i en fullpackad klubb?

Jag vet inte. Det skulle visserligen vara häftigt att se bandet ställa sig på en liten scen med bara sina instrument och låta musiken ha huvudrollen, men den där showen gör ju sitt. Det är mäktigt med eldar som brinner, upphängda djurkrainer och stora uppochnervända kors. Samtidigt så har samspelet med publiken också en stor betydelse och den här kvällen bjuder inte publikhavet på någon jätterespons.

Watain ska ändå ha kredd för en väl genomförd spelning. Erik Danielsson är i sin mest besatta form och bandet levererar klanderfritt. Som bäst blir det i Legions of the black light, avslutningen Malfeitor och när Erik kastar ut en skål med blod i publiken innan bandet i rasande fart avverkar bästa låten på senaste skivan – Outlaw. Jag saknar dock några låtar, allra mest Waters of Ain, 14-minuterseposet från ”Lawless Darkness”, kanske Watains finaste stund.

En konsert med Watain är en mäktigt upplevelse, även den här kvällen. Synd bara att Norrköpings och Östergötlands black metal-intresserade inte slöt upp i större massa.

Kvällens roligaste detalj är förresten fotografen som i förebyggande syfte dragit på sig en regnponcho. Om det är en sak man vet med en Watainkonsert så är det att det kommer bli blodigt.