Viktor Olsson, från Stenungsund till Detroit

Det var fem år sedan Viktor Olsson stod på en scen i Stenungsund. Fem år. Det har hänt en hel del på de åren. Kritikerhyllat albumsläpp. Morgonsoffor. Allsångsscener och På Spåret-sång. Förväntningarna var minst sagt skyhöga. Ingen blir profet i sin egen hemstad.
Det gav Viktor Olsson blanka fan i och tog det gamla kulturhuset med storm.

Det är klart att alla förutsättningar för att misslyckas fanns där. Att Viktor Olsson siktat för högt. Att han ville för mycket. Att han minsann skulle visa alla som tvivlat alla som fnyst åt rockstjärnedrömmarna.
Redan i inledande Fortsätt känner man att något är på gång. Det bildas en elektricitet i rummet. Kroppar som vaggar till musiken.
Händer som klappar. Mobiler i luften.
Så intar han då scenen, hemmasonen, till ett öronbedövande mottagande. Hur cool som helst.
Som om han stått på den där scenen varje dag i fem års tid.

Man ser det i ögonen, man hör det på rösten. Det här har han väntat på och Herr Olsson njuter av varenda millisekund uppe på den där scenen. Viktor med band skapar ett löjligt souligt sväng som är helt omöjligt att värja sig emot.
Lång Väg Kvar förvandlar ett bistert regnigt Stenungsund till ett dansant Motown-Detroit.

Efter varje låt följer ett innerligt hjärtligt samtal med den extatiska massan.
Ord om uppväxt, om tvivel, om kärleken till hemstaden, om hjärtan som krossats, allt följt av ett ärligt och ett från hjärtat ”tusen tack”.

När man trodde att soul-kvoten var fylld så kommer en bandpresentation till tonerna av Little Richards Get Down With It, det är ren och skär magi, rasande snyggt och löjligt smittande.

Det går inte att säga annat än att Viktor Olsson tog sin hemstad med storm. Det avslutande pärlbandet med 27 kvm, Regn, Mil Av Ljus och avslutande Stenungsund är magnifik. Men knockout-segern var klar långt innan dess.

Jag räknar kallt med att Viktor Olsson nu inte bara är profet i Stenungsund, utan jag räknar dagarna tills de döper en gata efter honom.

Lös det. Snarast.