Erik Olsson

Viktor Olsson gräver där han står

Äntligen släpper Viktor Olsson debutalbumet ”Stenungsund.” Första singeln Regn hjälpte mig genom många gråa kalla vinterdagar. Så hur står sig då plattan mot det rosade första-släppet?

Redan i öppningsspåret 27 kvm är jag liksom övertygad. Som att alla spänningar och timmar av spänd förväntan bara släppte. Blott 22 år gammal (eller ung) så bär Viktor Olsson på en ärrad mans uttryck till en ung mans ord. Låter det komplext? I själva verket är det otroligt enkelt och resultatet blir ungdomlig sprallig popmusik med texter som är lika ärliga som direkta.

Drivet i Lång Väg Kvar kommer förvandla fullmånar till glittrande discokulor i sommarnatten. Men det bor minst lika mycket själmusik ( jag tycker soulmusik blir ett slitet uttryck) i debutplattan. Jag hör både Olle Ljungström och Love Olzon i den ljuva men starka stämman, som i Det Måste Hända Nu. Själamusik som en pil rakt in i hjärtat.

Jag tror inte jag har varit i Stenungsund, kanske passerat genom. Men det Viktor Olsson lyckas måla upp på denna tio spår starka debut får fungera som det vackraste av vykort från Bohuslän.

Titelspårets sinnesstämning och känsla borde bli stadens och hela länets kampsång.

Jag applåderar Viktor Olsson till denna väldigt fina debutplatta. Den var bättre än vad jag vågat hoppats på. Den var starkare än jag trodde. Den kommer få mängder med lovord och hejarop.
Den är värd varenda stavelse av beröm.

När Drefvet gav ordet till Viktor så avhandlades låtar som inspirerat och som kommit att spela en viktig roll i födseln av en artist och låtskrivare. Såhär säger Viktor själv om de låtar som betytt lite extra genom åren:

Att vänta på en dröm, att vänta på en kärlek. ViktorOlsson
Att vänta på att livet skall ta fart. Alla andra verkar ju veta hur man lever.
När jag var 16 år gammal upptäckte jag Tom Petty & The Heartbreakers.
Han sjöng just om det där, ”The Waiting is the hardest part” Jag knöt handen i fickan och vandrade upp och ner längs med Stenungsunds hamn. Jag har alltid gillat musik som har ett fäste någonstans, artister som sjunger om gator, platser,namn och adresser.

Artister som sjunger om det som händer här och nu. Artister som man får följa genom livet.
Och var det någonting som Tom Petty lärde mig så var det att om du vill ha något,så måste du ge allt. Du får inte stanna för någon, du får inte vänta. Ingen kommer göra det åt dig. Det är du och dina sånger. Runnin’ down a dream.

Tom Petty & The HeartbreakersThe Waiting
”Oh baby don’t it feel like heaven right now? ”
En dag så fanns han bara där, ingenting efter det blev sig likt.
Jag förlorade mig totalt i musiken.
Den låten fick mig att plocka upp min storebrors gitarr och börja skriva.

Lolita PopHey Winner
Brukade alltid bläddra i min pappas skivsamling som yngre.
Stängde in mig på rummet och lyssnade på den här låten om och om igen.
Karin Wistrand sjunger helt otroligt.
Spelade tidigare fotboll i Stenungsunds IF och brukade peppa
upp mig själv med den här låten innan avspark.

I’m from BarcelonaThe Painter
När jag tog flyget till Gotland för att spela in mitt debutalbum fick den här låten mig att gråta.
Don’t give up on your dreams boy,
Don’t give up on your dreams now buddy.
Jag var på väg, och ingen skulle få mig att vända om.

The MarvelettesDestination Anywhere
Vem har inte drömt om att bara gå fram till disken och säga
– En biljett tack!
– Vart vill du resa?
– Vart som helst tack!
Att bara rulla ut. Jag har ingenting kvar här.
Är väldigt svag för alla former av soul.
Så mycket hjärta.

Band Of HorsesEvening Kitchen
”For me, this bottle of wine
is to slow down my mind
And forget the things that I knew, I knew
And if you’re ever left with any doubt
What you live with and what you’ll do without
I’m only sorry that it took so long to figure out”

Blir inte bättre än så.

 

Viktor Olsson – Stenungsund