Videopremiär: Stök – Sabbatsliv

Grabbarna i Stök är tillbaka. Vi tog ett snack med gruppens rappare David Ekman inför releasen av nya videon Sabbatsliv som har premiär på Drefvet.

– Vi har verkligen tänkt på att göra en video som är anti det här machokonceptet som rapvideor brukar ha, men som ändå har en tyngd i sig, säger David Ekman.

Förutom honom består Stök av Scott Mico och Calle Stingtzing. I början av förra året släppte trion videon Olle som blev omsnackad på internet. Singeln Fast i hjulet följde några månader senare och sedan dess har gruppen bland annat hunnit med att vara förband åt Timbuktu och att gigga på Spotifys huvudkontor.

Nu är det alltså dags för ett nytt låtsläpp och efter det drar killarna ut på turné.

– Vi brukar ha lite olika gäster med på våra gig, men den här turnén har vi satt en repertoar som vi kommer följa slaviskt. Schemat är inte klart men vi har några städer klara och jag är väldigt optimistisk.

Googlar man ”Stök AND hiphop” så hittar man flera texter som beskriver bandets musik som just hiphop. Men den tolkningen ställer inte David Ekman upp på till hundra procent.

– Jag skulle snarare kalla oss för en ”rapgrupp” än en ”hiphopgrupp”. Det är rap över musik som vi skriver akustiskt och som sedan går in i olika processer. Hiphop handlar mycket om att sampla och därför skulle jag inte vilja stoppa in oss i det facket, säger han.

– Även om en del av våra grejer låter som hiphop och är hiphop så finns det andra grejer som kanske inte skulle betraktas som hiphop av hiphopare.

Texterna skrivs och framförs av David Ekman och han beskriver dem som en strävan att teckna ett porträtt av vardagen.

– Vi tar upp ämnen som träffar ”the average man” i Sverige. Man är fast i hamsterhjulet, jobbar nio fem, vill kanske vara någon annanstans. Man super på fredagen och är bakis på lördagen.

Återspeglar texterna era egna privatliv?

– Absolut, till viss del. Men framförallt så tror jag att de skildrar många människors liv.

 

Stök

Medlemmar: David Ekman (rappare), Calle Stingtzing (keyboardist och dj) och Scott Mico (lägger vocals).
Aktuella med: Singeln Sabbatsliv med tillhörande musikvideo samt en höstturné.
Preliminärt turnéschema: Gävle, Allstar (12/9); Göteborg, Valand (19/9); Uppsala, Interpol (6/10); Eskilstuna; Karlstad; Linköping; Stockholm. OBS: Datumen kan ändras och fler städer kan tillkomma.