Michael Wall

Videopremiär: Mårten Sahlin – Mitt Land

Efter framgångarna med albumet “Rövaren” från 2015, med covers av bl a Waits, Dylan och The Cure översatta till svenska är stockholmssonen Mårten Sahlin tillbaka med nytt material.

Singeln “Mitt land” släpptes på Sveriges nationaldag, 6 juni.

Som gammal punkare fick Mårten Sahlin politisk musik om inte med modersmjölken så åtminstone med de första sipparna på tonårs-folkölen. Husgudarna hette The Clash och är det än idag. I Sverige fanns Ebba Grön och KSMB med svenska texter som kanske var ännu lättare att relatera till.

Om låten och videon säger Mårten Sahlin såhär:


Mitt land” kom ur en frustration över de senaste årens utveckling i Sverige och världen. Polariseringen och splittringen med populism och extremism. Till höger och vänster och upp och ner. Åt alla håll. Jag tror det väckte min inre och yngre punkare igen. I alla fall textmässigt. 

Videon är gjord av Ted Malmros med världens minsta filmteam (Mårten och Ted). Den är inspelad på Norrvikens station i Sollentuna och runt Årsta partihallar i Stockholm. Det fanns varken tid eller pengar att ta sig från Ystad via Kiruna till Stockholm som i texten, så tågen och tågspåren får symbolisera vårt långsträckta land.