Videopremiär: Anomi – Nånting Fint

Detta är den sjunde officiella Anomivideon. Stora delar utspelar sig vid ett gammalt nedlagt mentalsjukhus i Säter som sägs vara hemsökt. Några av Sveriges mest våldsamma personer satt där mellan 1912 och 1989, och stämningen därinne var enormt kuslig. Ångesten satt i väggarna så att säga. Jag och regissören Jimmy Björktorp var därinne en hel dag och filmade och när vi kom hem somnade jag helt utmattad, berättar sångaren och låtskrivaren Oskar Hedlund.

”Vi var också i Grängshammar och filmade några scener med Evelina Imland. Det var hennes första samarbete med oss och hon gjorde ett fantastiskt jobb. Just dom scenerna fick vi skjuta på flera gånger på grund av dåligt väder, men när solen väl tittade fram blev det riktigt bra. Grängshammar är ett gammalt järnbruk i Silvbergs socken, Säters kommun, Dalarnas län, och det var den perfekta inramningen.
Den delvis bevarade anläggningen räknas som en av dalarnas vackraste bruksmiljöer.

Har sedan länge velat använda folkdräkt som rekvisita, dels för att det känns tidlöst, men också för att det är en kulturell yttring som får för lite uppmärksamhet.

Jag och jimmy har ända sedan videon till ”Knutna Händer” varit intresserade av häxkonst och paganism. Det är nånting väldigt sexigt och mystiskt kring magi och gammal folktro, och låten handlar till stor del om just det. Att sträva efter nått annat och inte finna sig i situationen. Att sitta fast i dåliga vanor och se hur avgrunden öppnar sig och det enda som återstår är det okända. Det är först när vi sitter i skiten som vi förmår oss att titta bort och leta i de rum som vi förut ignorerat.
Det var också väldigt kul att vi fick in Isabel Holmgren i videon. Vi hittade gamla scener från ”Knutna Händer” och det blev en riktig stämningshöjare.”