Mads Suhr Pettersen

”Vi vill göra episk, intensiv och dramatisk musik.” – Drefvet möter ISÀK

ISÁK är hjärtbarnet till Ella Marie Hætta Isaksen. Tillsammans med producenten Daniel Eriksen och trummisen Aleksander Kostopoulos bildar trion en spännande sammansmältning av joik, urbana syntar och ett textuniversum som lekfullt kombinerar engelska och samiska.

”Roasut” är titeln på ISÁKs andra album. Ordet ”Roasut” kan på svenska sägas betyda stormar och syftar enligt vokalisten Ella Marie på upp- och nedgångar i livet men också globala miljökatastrofer.
Albumet följer två parallella spår: dels stormen som utgör Ellas kärleksliv och dels stormen som mänskligheten befinner sig i. Det handlar om att stå upp mot orättvisor – rasism, homofobi, könsdiskriminering, och inte minst vår tids största utmaning: klimatförändringen.

Albumet följer två parallella spår: dels stormen som utgör Ellas kärleksliv och dels stormen som mänskligheten befinner sig i. Det handlar om att stå upp mot orättvisor – rasism, homofobi, könsdiskriminering, och inte minst vår tids största utmaning: klimatförändringen.

Det kändes väl inte mer än självklart att Drefvet skulle ställa lite frågor till bandet i samband med releasen av nya skivan ”Roasut”.

1. Vad betyder Sápmi, det arvet för er som band?
Jag har samisk bakgrund men alla i bandet har minioritetsbakgrund. Jag tror att man kan höra en styrka i vårt sound som härstammar från det. För oss har det varit viktigt att kämpa för mångfald i musikbranschen. För min del är det samiska arvet allt, själva grundstenen i min identitet. Stoltheten över min kultur vill jag visa även genom min musik.

2. Vad har reaktionerna blivit att ni blandar traditionell samisk musik och jojk med ett modernare elektroniskt sound? Har ni stött på motstånd?
Vi har fått mycket stöd! Någon enstaka har tyckt att det vi gör är förvirrande och någon kanske tycker att det är kontroversiellt men för oss är det helt naturligt.

3. Vilka artister eller grupper har varit förebilder rent ljudmässigt för er och er utveckling?
För min del har Mari Boine varit en viktig förebild. Hon, som samisk artist, har banat väg för oss som kommer efter. Annars uppskattar vi i bandet Sigur Rós, Jon Hopkins, Bon Iver, Imogen Heap men också mer popiga artister som exempelvis Robyn.

4. Hur mycket har de vackra sápmi-områdena påverkat er. Jag har bara sett bilder och det är ju fantastiskt vackert.
Det är svårt att svara på. Jag tror att man i joiken kan få tydliga associationer till landskapen jag växte upp. Vi vill göra episk, intensiv och dramatisk musik.

5. Var det alltid självklart att föra det samiska arvet vidare i er musik?
Nej, det har inte alltid varit självklart. Länge tänkte jag att popmusik skulle vara på engelska men jag har alltid velat skriva på både engelska och samiska. Jag ville visa det vackra språket. Det har nu blivit en viktig del i vårt universum – att blanda språk.

6. Tur i fjällen eller shoppingrunda i New York?
Tur i fjällen, såklart.

7. Var befinner sig ISÁK om tio år?
Jag hoppas vi når en större publik, även utanför Norge, och att vi kan resa runt och spela på stora scener. Vi är ett liveband och lever för att möta publiken.