Vem fan är Frej Larsson?

Den svenska EM-låten – Mitt team – rör upp känslor och skapar starka åsikter. Men framförallt är valet av artist lika orimligt som det är genialiskt.

Vem fan är Frej Larsson?

Frågan ställdes både en och tre gånger i mitt Twitter-flöde efter att den officiella svenska EM-låten Mitt team bubblat upp till ytan och börjat röra upp känslor. Jag jobbar i och för sig mycket med sport och har därför ett flöde som skräddarsytts därefter, sportkillar och djuplodande musiksmak brukar inte direkt vara i symbios med varandra, men det förvånar mig ändå att så pass många tycks omedvetna om vem den frejdige blekingen är.

Oavsett musikintresse eller ej borde det ha varit smått omöjligt att missa den kontroversielle musikern som på både möjliga och omöjliga sätt varit synnerligen skicklig på att sätta sig i tidningarnas rubriker de senaste åren.

Men, vem fan är Frej Larsson? var förmodligen också en fråga som ställdes på Svenska Fotbollsförbundet när den officiella EM-låten skulle plockas fram. En fråga som sedan antagligen fick bero.

För någon djupare research kan knappast ha gjorts.

Med tanke på hur kontroversiell Frej Larsson trots allt är känns det rent utsagt helt orimligt att han valts ut för det ärofyllda uppdraget. En sentida historia av att bland annat ha erkänt ett fejkat barnamord i Kambodja, avbrutit en gudstjänst utklädd till Jesus och stormat en lägenhetsvisning (bland annat tillsammans med Mitt team-kompanjonen Joy M’Batha) borde ha avskräckt. Uppmaningar om att kasta sten på poliser och ett inte helt okomplicerat förhållande till droger likaså.

Men tydligen inte. Eller sket man helt enkelt bara i det?

Jag har mina tveksamheter kring Frej Larsson (hela han är ett provocerande konstprojekt!), men jag tänker inte bli någon moralens väktare. Tvärtom. Jag tycker att valet av artist till den officiella EM-låten är så orimligt att det blir grymt uppfriskande. Och spännande. Rent av genialiskt.

I ett land där sinnebilden för en lyckad EM-låt är GES och Markoolio, på sin höjd, E-type, älskar jag att vi äntligen fått en officiell dänga som utmanar. Som går utanför ramarna för vad pöbeln förväntar sig, utan att tappa det där peppigt sing-a-longiga som gör en riktig sommarplåga.

Maskinen goes folkligt helt enkelt.

Mitt team är en riktigt bra låt som jag är övertygad om kommer explodera i sommar. Att den dessutom kompletteras med en video som visar att det svenska landslaget är allas lag på ett fantastiskt sätt gör inte saken sämre.

Att alla med konservativ musiksmak, tröttmössorna som inte kan göra skillnad på låt och person, de lättkränkta SD-männen (som lipar över användandet av ordet team istället för lag) och sportkillarna som inte förstår någonting sedan blir upprörda och rasar i sociala medier hör väl kanske till. Det gör bara låten ännu mer intressant.

Hur man resonerade sig fram till valet av artist förblir en gåta, men det är väl ändå härligt att ett fotbolls-EM kunde ordna fram ett svar på frågan, vem fan är Frej Larsson?