Vecka 23 – så här lät den

 Ytterligare en vecka av 2014 har gått – den summeras på detta sätt:

Två mycket bra svenska skivor släpptes den här veckan: Markus Krunegårds ”Rastlöst blod” och First Aid Kits ”Stay gold”. Missa inte att läsa Ricky Holmqvists recensioner här på Drefvet.

Mastodon släppte ytterligare ett smakprov från ”Once around the sun”. De som såg bandet på STHLM Fields fick höra Chimes at midnight live, men nu finns den alltså även släppt som singel. Om första singeln High Road var en ganska rak stänkare så är den här aningen mer klassiskt Mastodon-snårig. Jag älskar att den har likadant intro och outro. Ytterligare ett styrkebesked från Atlantabandet. Den som vill ha mer Mastodon-godis kan kolla på det här youtubeklippet, där en kort bit av en ny låt skymtar förbi.

Två andra spännande premiärer den här veckan: Opeth släppte första singeln från sin kommande skiva. Cusp of eternity låter som en rimlig fortsättning på förra skivan. All respekt åt att Mikael Åkerfeldt tar bandet i en ny riktning men jag måste säga att jag gillar gamla Opeth mer. Det här är en bra låt, men det är ingen Heir apparent, The grand conjuration eller The drapery falls.

In Flames släppte också sin första singel från kommande skivan ”Siren charms”. Jag gillar den In Flames-typiska refrängen och gitarrsolot i Rusted nail, men annars – nej det här var inte så mycket att hänga i granen. Men det är klart, hade den låtit så här eller så här så hade jag blivit lika förvånad som glad.

Jonathan Undhagen släppte sin poppiga Åh Stockholm. Missa inte reportaget från releasefesten – som ägde rum på en buss.

Lana Del Rey premiärspelade titelspåret till kommande skivan live häromveckan, nu har även studioversionen dykt upp och låter mycket bra. Den vassaste nya låten.

På nationaldagen släppte The Knife sin nya låt och video. För alla namn vi inte får använda är ett samarbete med konstgruppen Ful som de gör en kabaré – ”Europa Europa” – tillsammans med. En jävligt bra låt med ett jävligt bra budskap – what’s not to like?

Ytterligare ett spännande samarbete är VSDB2. Silvana Imam har gjort en nyinspelning av Ebba Gröns Vad ska du bli tillsammans med Sebbe Staxx, Nebay Meles, Adam Tensta och Thåström själv. Thåström som rappar – det trodde man inte att man skulle få höra. Men jag gillar det jag hör, och det här är ett samarbete som verkligen visar att punk och hiphop bygger på precis samma attityd.

Till slut några nya upptäckter för mig: JJ, D R Á C O och MAASAI. Duos allihop, av något märkligt sammanträffande. Alla gör också mycket skön electropop.