Västerbron ger konsumtionen en välbehövd känga

December – en månad jag älskar. Vacker belysning knuffar undan mörkret, det är ett överflöd av pepparkakor och glögg och det känns som att alla jobbar mot ett gemensamt mål: Att åka hem i jul.

Och samtidigt: December – en månad jag hatar. Det är ingen tid på året som är så präglad av konsumtion som den här. Hetsen i Stockholms city är obeskrivlig. Mängden pengar som läggs på att köpa onödig skit får mig att baxna. Människor som tror att man köper barn eller barnbarns kärlek med ett berg av julklappar förbluffar mig.

När jag står på Drottninggatan och ser folk komma ut från butikerna, svettiga i sina vinterjackor, bärandes på fler kassar än de mäktar med, så tycker jag synd om dem.

Lagom till årets julhets öppnade Mall of Scandinavia – en jättegalleria i Solna med 230 butiker på sju våningar och 101 000 kvadratmeter. När den invigdes i mitten av november blev folk nedtrampade. Polis fick tillkallas och många fick vända efter att ha köat i timtal eftersom det var fullt där inne.

”Kalabalik” skrev Aftonbladet. Galenskap och masspsykos skulle jag vilja dra till med.

Det är just den där konsumtionshetsen som Västerbron kommenterar i sin nya låt med den smått genialiska titeln Mall av skandinavien.

”Här finns allt du vill ha, men inget du behöver”, sjunger Peter Jonasson i refrängen. Ett slagord jag kommer att gå och nynna på resten av årets sista månad.

Som vanligt när det gäller Västerbron är låten fullproppad av bra text och melodier, deras låtsnickrande gör en aldrig besviken.

Eller som jag kort och gått sammanfattade till kollega Ricky: Låtajävul.

Ta med den in i julruschen.