Rickard Sund

Världen är nyfiken på Ditt Inre

Först Sverige – sedan resten av världen. Så brukar det ju vara. Inte minst för alla som sjunger på svenska.

Men den Stockholmsbaserade drömpopduon Ditt Inre, som nu jobbar på nytt material, gick en annan väg.

 

Förvisso har en rad svenska tidningar som Aftonbladet, Corren och Helsingborgs Dagblad, P3:s Musikguiden och SVT:s PSL snappat upp Ditt Inre, men annars är Hampus Klint, Einar Andersson och deras drömska och stilfulla electronicapop på svenska en ganska okänd företeelse på den egna hemmaarenan.

Utanför landets gränser har dock intresset varit nästan oproportionerligt stort i förhållande till uppmärksamheten i Sverige. Och de svenska texterna verkar inte vara något större hinder. Tvärtom.

Skribenten Eric Shans på den amerikanska musiksajten Nordic Spotlight skrev exempelvis i samband med släppet av 2012 års debut-ep ”En värld i brand”:

”Jag förstår inte vad dessa killar sjunger om eftersom texterna är på svenska, men det spelar ingen roll. Känslorna sitter i instrumenteringen, medan sången lägger en fin smak och konsistens på toppen av det hela. Det är vackra grejer och jag kan verkligen rekommendera det.”

Hos brittiska The Guardian utsågs Ditt Inre i januari förra året till ”new band of the week”, tidningen beskrev bandets musik som ”mördande vacker”.

”Ditt Inre gör storslaget svårmod bättre än någon annan vi hört”, skrev The Guardians recensent Paul Lester.

Den amerikanska inflytelserika musiksajten Pitchfork recenserade några av Ditt Inres tidigare singlar och beskrev då bandets musik som ”silkeslena synthtoner med ett bekymmersfritt bounce”. Skribenten Patric Fallon drar återkommande paralleller till kortlivade Göteborgsduon Air France och menar att Ditt Inre förvaltar det svenska elektroniska melankolisoundet väl.

Och ungefär så där har det låtit. Att få musikskribenter där ute i världen begriper vad Hampus Klint sjunger om verkar inte spela någon större roll. Många musiktyckare i såväl USA och Storbritannien som Japan, Argentina och Australien är ändå nyfikna på Ditt Inre och den vemodiga ljudbild som få andra verkar lyckas så bra med som svenskar.

Drefvet frågade Hampus Klint och Einar Andersson hur det utländska surret egentligen tog fart.

– Det började ganska snabbt efter att vi laddade upp första låten på Soundcloud. Det är nu nästan tre år sedan. Då fanns det en svensk blogg som hette Nomodestbear, den var väldigt tongivande och hade en stor internationell publik. Oskar som drev den gillade vår låt och lade upp den vilket resulterade i att P3 hörde av sig och ville spela den. Senare gjorde vi en video till den tillsammans med en väldigt duktig regissör och vän till oss som heter Markus Waltå. Jeff, på Cascine, såg den och tog kontakt med oss och på den vägen är det.

Vad säger ni om den uppmärksamhet ni har fått?

– Det är så klart superkul. Kanske lite oväntat till en början men folk verkade uppskatta att vi sjöng på svenska och att sången inte alltid stod i fokus utan blev mer av ett instrument i sig själv. Ett instrument som bidrog till atmosfären och känslan i låtarna.

Vad har varit mest betydelsefullt och gett mest ringar på vattnet?

– Det måste ha varit de gånger som Pitchfork skrivit om oss. De är väldig inflytelserika inom indie-scenen och har extremt många läsare. Det är lite obehagligt vilket inflytande de har i vissa kretsar. De kan nästan make or break a band känns det som. Men vi har fått mycket support från många andra fantastiska bloggar också, som Vice, Noisey, The Fader, This is fake DIY, Stereogum och Goldflakepaint. Men även i tidningar som The Guardian. Och i mer udda sammanhang som på Hugo Boss sajt. Det senaste var en förfrågan om att vara med på en engelsk compilation som heter ”Poolside Ibiza”.

Ni släpper er musik på New York- och Londonbaserade etiketten Cascine, varför blev det ett utländskt skivbolag från början?

– Jeff på Cascine kontaktade oss ganska snabbt och skrev något kort i stil med ”we really like your music”. Efter lite diskussioner fram och tillbaka kom vi fram till att släppa ep:n ”En värld i brand” tillsammans med dem.

Hur skulle ni beskriva er musik?

– ”Drömsk” är det bästa adjektivet vi kan komma på.

Er svenskspråkiga musik verkar ju minst sagt gå hem även utanför Sverige, varför?

– Folk tycker nog att det är exotiskt och spännande med musik där de inte förstår språket. För många spelar kanske inte texten så stor roll utan det handlar mer om melodi och känsla. Ofta kan också texter kännas extremt platta när man tar dem ur musikens kontext. Googla till exempel ”freestyler lyrics”, folk överlag verkar inte speciellt intresserade av texter eller dess innebörd men för oss har de varit väldigt viktiga även om en stor del av vår publik inte förstår vad vi sjunger om. Å andra sidan får vi då och då mail från folk som vill ha texterna nedskrivna eller översatta.

Vad har varit roligast med bandet hittills? 

– En stor anledning till att vi gör det är det utlopp för kreativitet det ger. Vår spelning på Debaser Medis var väldigt rolig men i det stora hela föredrar vi nog att låsa in oss, umgås och fokusera på skapandeprocessen. Det och att dricka stora mängder alkohol och dansa med byxorna nere i studion.

Vad har Ditt Inre på gång framöver? 

– Vi har lite nya prylar på g, men det tar lite längre tid nuförtiden. Båda har blivit föräldrar nyligen så oceanerna av tid vi hade förr är numera små försurade insjöar. Men håll utkik! Nytt material på gång.

Ditt Inre släppte sitt debutalbum ”Värd mer än guld” i september förra året och är nu även aktuella med nya remixer på låten Formulär 1A.