Värdigt avslut på en omtumlande festivaldag

Placebo
Bråvallafestivalen
2014-06-27

Ingenting värmer upp en ruggig juninatt som kliniskt välexekverad rockmusik. Tur då att Placebo bokades in till festivalen i sista stund och svarar för just det när det sista av fredagsprogrammet ska kramas ur.

Androgyna Brian Molko tycks aftonen till ära dessutom vara på synnerligen gott humör. Redan efter en handfull låtar har han snackat mer än vad han gjorde under hela gruppens Stockholmsbesök i vintras. Sånginsatsen sitter, så som sig bör, dessutom precis där den ska.

Det är inte särskilt många som bemödat sig med att stanna kvar på festivalområdet för att se det rutinerade gamla gardet på den näst största scenen, men de som gjort det blir rikligt belönade. Ljudet är kristallklart och rakt på sak. Placebo gör sluggig rock av sin repertoar utan att det känns det minsta märkligt.

For What It’s Worth är ett kort som i vanliga fall tillhör gruppens fläskigaste, men som i jämförelse med betongversionen av den gamla hiten Every You, Every Me bleknar. Too Many Friends från senaste albumet ”Loud Like Love” blir en tidig favorit och Placebo värmer verkligen upp natten.

När en omtumlande festivaldag med sorg, glädje, regn och rusk ska sammanfattas görs det ändå på ett värdigt sätt med ett band som skapar den där känslan av att musiken är vad som ska stå i centrum.

Att musik kan övervinna det mesta.