Vacant: ”Vi vill vara där när det händer”

Vacant, en hårdrockskvartett från Östergötland, släppte nyligen sin första EP. Fyra spår som doftar av 80-talets bästa metal.

”Master of disaster” samlar ett gäng låtar som funnits med i bandets repertoar ett tag och så relativt nya Life after death (gates of hell) (Maiden-blinkningen är svår att missa). Gustav Freyschuss hårdrockspipa sitter som gjuten på låtarna. Nästa gång det är dags att gå in i studion kräver jag dock att en av bandets första låtar – Harakiri – spelas in. En stenhård riff-fest i rasande tempo från tiden när Vacant fortfarande var en trio. Den låter säkerligen ännu bättre med den form som bandet är i nu.

EP:n är inspelad i Studio Underjord tillsammans med Joona Hassinen. En kombo som funkat väldigt bra för band som Vanhelgd, Year of the Goat och Night. Omslaget är gjort av Mattias Frisk, sångare och gitarrist i Vanhelgd och konstnär som jobbat med bland andra Ghost.

Drefvet bad bandet lista fem av sina inspirationskällor:

Iron Maiden
”Iron Maiden är inte bara ett band. De är en religion alla i bandet tillber. Att Iron Maiden inte skulle vara en inspirationskälla för oss existerar inte. Det finns någonting, någonstans i samtliga av deras låtar som gör att högernäven automatiskt flyger upp i luften och stämbanden börjar vibrera. Det är en dröm vi alla bär på att folk någon dag även ska göra så i takt till vår musik.”

Motörhead 
”Motörhead spelar snabbt. Vi gillar när det går snabbt. Vi gillar Motörhead. Enkel musik vi alla avgudar och som håller, skiva efter skiva efter skiva. Lemmy är en fantastisk textförfattare som alltid inspirerat oss i våra texter. Det finns bredd och djup i hans lyrik som bräcker det mesta. Du har väl hört Ozzys odödliga klassiker Mama I’m coming home?”

Tidiga Metallica
”1982-1988. Ilskan och törsten efter något nytt. Att vara först och fullkomligt dräpa allt i sin väg. Tidiga Metallica står för aggressionen i vår musik. 50 procent av Vacant är svunna thrash-hjältar som återspeglas både visuellt på scenen och i musiken.”

Enforcer
”Sveriges bästa band. Enforcer spelar hårdrock på ett gammalt sätt fast i modern tappning och med mer energi och intensitet. Det strävar vi också efter. Vi vill inte revolutionera någonting, men vi vill vara där när det händer. Det gör Enforcer till stora förebilder för oss musikaliskt.”

Bra musik
”All bra musik är inte hårdrock, och all hårdrock är faktiskt inte bra. Hårdrock är en omfattande genre, men det täcker inte allt – och precis där kommer våra andra inspirationskällor in i bilden.”

Lyssna på ”Master of Disaster” via Bandcamp: