Trollbindande girlpower från First Aid Kit

First Aid Kit
Flygeln, Norrköping
2015-02-17

En vanlig, tråkig, tisdagskväll i Norrköping var något som just den här tisdagen INTE var. First Aid Kit var på besök i staden och bjöd på en blandning av ödmjuk girlpower och fantastisk musik. Det som överraskade mig mest var deras humor. Systrarna Johanna och Klara Söderberg är nämligen inte bara otroligt samspelta utan också extremt avslappnade på scenen. Det märks väldigt snabbt att de här kvinnorna är proffs på vad de gör och har spelat på betydligt större scener är denna.

Delvis får jag känslan av att platsen vi befinner oss på är för liten för denna duo, samtidigt som jag allra helst vill se dem framföra sina låter i en intim miljö, sittandes i en rokoko-soffa. Det blir en paradoxal känsla som jag snabbt överger för att sjunga med i Stay Gold från senaste plattan med samma namn. Varenda ton i varenda låt är så magiskt perfekt så att publiken stundtals står helt tysta tills sista strängen på gitarren helt dött ut. Först då utbryter en applådkavalkad utan dess like.

Det mäktigaste ögonblicket under konserten är när systrarna väljer att framföra låten Ghost town helt unplugged, utan en enda mikrofon, och ber publiken sjunga med. Deras röster är så pass starka att de hörs genom hela lokalen och jag inser att hela konserten hade fungerat alldeles utmärkt utan allt vad röstförstärkande heter. Ackompanjerat av publikens körsång blir det här det vackraste inslaget under spelningen. Shattered and hollow ger mig gåshud på hela benen och när duon sjunger orden ”we said we are gonna get out of here” är det som att deras längtan var min längtan med.

Bäst under kvällen är just Shattered and hollow men egentligen är alla låtar i världsklass. Tillsammans med en fantastisk ljusshow, allsång och det roliga mellansnacket är det här en av de bästa spelningar jag någonsin har varit på. Intimt, storartat, magiskt och alldeles fantastiskt. Inte bara för att jag är ett överfanatiskt fan, utan också för att jag lämnar Flygeln med ett leende på läpparna, fylld med ett slags meditativt lugn om att allt kommer ordna sig.

Tack First Aid Kit, tack för den här energiboosten.

Jag hoppas att vi ses snart igen.