Totalt Jävla Mörkers svanesång

I 20 års tid har Totalt Jävla Mörker vrålat fram musik, men nu är det slut. Under hösten 2017 tog bandet farväl med en miniturné som avslutades på Krakens scen.

Som supportakt spelade Twin Pigs. En något otacksam uppgift, då publiken förstås i huvudsak dykt upp för Totalt Jävla Mörker. Det handlade dessutom om en söndagsspelning och många var plågade av bakfylla eller tankar på morgondagens jobb. Twin Pigs lyckades, med sin explosiva punk, ganska omgående vinna över publiken på sin sida. När nu Totalt Jävla Mörker kastat in handduken känns det mycket bra att Twin Pigs finns, förväntningarna är stora på den kommande skivan som släpps 2018.

Jag ska väl erkänna att jag inte har haft någon nära relation till Totalt Jävla Mörker. Har tyckt att de varit något för skrikiga för min smak, även om jag väl exempelvis understundom lallat med till hits som Krossa flaskan i mitt ansikte i efterfestssammanhang. Men det skulle alltså vara fel att kalla mig för ett hängivet fan. När väl spelningen på Kraken drar igång börjar jag ångra att jag inte gett bandet fler chanser. Musiken var som väntat blytung, det kändes verkligen som att bli överkörd. Styrkan ligger dock i engagemanget, både bandets och publikens. Engagemanget förstärktes också av vetskapen om att det här var sista gången som band och publik fick mötas. Det är faktiskt svårt att sätta ord på den starka gemenskap som uppstod. För de som inte varit på en konsert med aggressiv musik kan det verka paradoxalt, den uppenbara kontrasten mellan musikens tempo och text och den kärleksfulla stämningen i lokalen. Under kvällen byttes musikerna på scen ut, artister från hela bandets karriär gjorde inhopp. Det förstärkte känslan att få vara med om att en stor familj gemensamt firade 20 framgångsrika år och samtidigt tog ett (bokstavligt i några fall) tårfyllt farväl. Mycket starkt! Tack för kaffet!