Tömmer semesterboxen

Någon gång får det vara slut på ledigheten. Det har blivit dags att tömma semesterboxen.

Sommaren brukar innebära festivalbesök en masse och så mycket musik att jag nästan är proppmätt på nya upplevelser när hösten gör sitt intåg. Men i år antog jag en lite annan hållning till sommaren. Jag tog ledigt. Efter Bråvalla klev jag in i någon form av ovan semestertillvaro som bara avbröts för några specifika konsertbesök (hej The Offspring!).

Detta innebär att när jag nu sprudlande av nyfikenhet tar mig an hösten är mailboxen proppad med spännande musik som skickats ut under sommaren, men som jag tidigare inte fördjupat mig i. Således, det är dags att tömma semesterboxen. Nedan hittar ni ett urval av musik som dykt upp i min inbox under sommaren (från början av juli och fram till idag) och som jag tycker förtjänar en extra lyssning av er alla.

Vacancy Labour – Walpurgis Night
Linköpingsbandet ska släppa platta 2016 och bjöd tidigt under sommaren på ett litet smakprov. Ödesmättat a la The National, men samtidigt sprött och ”skäggigt”.

 

Arvidsson – Kom igen
Syskonduon Arvidsson bjöd på vad som hade kunnat bli en sommarplåga. Strax innan den riktigt intensiva semestern landade den här lilla pärlan. Ett upptempomöte mellan Håkan Hellström och Thomas Stenström (för att ta de mest uppenbara referenserna), omöjligt att inte smittas och ryckas med av.

 

Northlight – One Man Land
Poppigt och drömskt från Karlstad med läckert handklapp och en refräng som gör att sommarens känsla dröjer sig kvar. Ni kommer fatta precis.

 

Humeans – Let’s Do It
Som att kastas tio år tillbaka i tiden, det här låter precis som var och vartannat indieband lät på den tiden. Då hade jag tröttnat på soundet, nu tycker jag att den här lilla kärlekspärlan låter fantastiskt.

 

Neo Stuss x Svoj – NASA
Får något år sedan bjöd Jonathan Undhagen in till en hejdundrande bussfest. Då var det pop som stod på schemat. När karriären gått vidare den här sommaren är det något helt annat som står på agendan. Jag tänker inte ens ge mig på att försöka genrebestämma den här elektroniska soppan, men bra är den.

 

Pophjon – We Are Pophjon
Kör ihop mer eller mindre välkända storheter som Beach Boys, Dwarves, The High Hats i samma gryta och det blir en bländande liten ep med poppunkig ysterhet i första rummet samtidigt rockslamrigt tungt trumdriv ges en självklar plats.

 

Jona & The Flood – Vaskesta Live
Alla ska spela folkrock! Ja ibland känns det faktiskt så, genren är överfull sedan länge. Men när det låter så bra som när Jona & The Flood gör sin take på musikstilen, vem är jag då att klaga? ”Vaskesta Live” var en synnerligen baehaglig liten ep-bekantskap.

 

Clara Mae – Avalon
Ännu en före detta Idol-deltagare. Ännu en stor röst. Mantrat börjar kännas lika bekant som folkrock vid det här laget. Men Avalon är en sådan där sval, snygg låt som verkligen fungerar. Inte minst långt in under ljumma sommarnätter.

 

Jiit – Mona Lisa
Jag blir helt förtrollad av videon som är så där underskönt vacker. Den ackompanjerar den myspysigt välkomponerade pophiphopen på ett utomordentligt sätt. Upptäck! Finns dessutom en helt ny ep på Spotify.

 

Dödens Dal – Det som följer
I oktober kommer ett helt nytt album, till dess får ni stilla lustarna med det här lilla smakprovet. Suggestivt lunkande så som den här orkestern alltid har presenterat sig. Men med berusande melodiskt djup.