Frank A. Unger

Timshel djupdyker i de fyra årstiderna

Sju låtar. Fyra årstider. En berättelse som förflyttar sig från obekymrad lycka via tvivel och mörker för att landa i något som ändå känns hoppfullt och är fullt av insikter.

Timshels debutalbum ”Memories Look At Me” är ambitiös både musikaliskt och i sitt koncept. Orkestern använder sig av de fyra väldigt påtagliga årstiderna som år ut och år in sätter sin prägel på oss som bor här uppe i Norden för att kasta sin lyssnare in i den historia som jag som allra hastigast sammanfattar ovan.

Skivan tar sin början en glädjefylld sommarnatt och använder sedan årstiderna och de humör som tätast förknippas med dem som ledsagare genom berättelsen om ett år i en icke namngiven persons liv.

memoriesAmbitiöst som sagt. Och Timshel slår fast att de ville sätta ihop något som innebar en större helhet snarare än bara rafsa ihop en handfull låtar.

Jag är mer av en kille som gillar vitaminkickar till låtar än tunga koncept. Ändå sitter jag med ett uppskattande, förstående flin när jag lyssnar på ”Memories Look At Me”. Timshel lyckas nämligen fånga de eftertraktade stämningarna i sina låtar på ett alldeles förnämligt sätt.

Inledande Where We Belong illustrerar en euforisk sommarnatt på ett alldeles fantastiskt sätt. Det är en medryckande popdänga, en hitlåt som bubblar så att man blir alldeles överlycklig. Det porlar rosé och luktar grillrök samtidigt som den där sommarflörten blir något mer under en himmel där ljuset aldrig riktigt tycks vilja fly. En fantastisk låt helt enkelt.

Tillsammans med avslutande Halfway To Anywhere utgör den albumets starkaste spår (och likförbannat ligger det något insiktsfullt över den sistnämnda lilla biten så som bandet predikar), men ”Memories Look At Me” är som helhet en riktigt stark ansträngning som förtjänar att höras.

Av många.