Thomas Stenström – Rör Inte Min Kompis

Det var två år sen som ”Fulkultur” slog ner som en bomb. En av anledningarna var en låt som sedan dess kommit att streamats sisådär ett tjugotal miljoner gånger.
Thomas Stenström är nu tillbaka med nya plattan ”Rör Inte Min Kompis”.
Döljer det sig en überhit även på detta alster?

Låt mig börja med att säga såhär, påfarten in till albumet är vansinnigt starkt. Öppningslåten Så Så Så Säg är en delikat liten popkaramell att starta festen med (jag har ju en förkärlek till att blanda engelska och svenska, men det är en annan uppsats det), det finns väl ingen anledning att ens försöka hämta andan efter första spåret. Mina Polare inleds av en smittande Bohemian Like You-doftande slinga som gör sitt allra bästa för att sätta höfter i rullning och dansgolv i brand.

Det är där han har sin storhet Herr Stenström. Han lyckas komponera små musikaliska alster som ger sig tusan på att penetrera sig in i själen hos lyssnaren, för att sedan vägra lämna kroppen.
Låtarna fastnar utan att vara plastigt sockriga. Skillnaden på denna skiva mot förra släppet är att ”Rör Inte Min Kompis” är bra vid en första lyssning, men växer och växer.

En låt som Luffareblod ter sig vid ett första sammanträffande som en ganska ordinär poplåt, men lugn bara, jag lovar dig att vid tredje, kanske fjärde lyssningen står du och fuldansar i soffan och skriker RÖR INTE MIN KOMPIS så grannarna dunkar i väggar golv och tak.

Det här är en genomgående fin pop-platta. Det finns stoppsträckor och andningspauser mellan de euforiska glädjeyttringarna. Låtar som vackra Kanske Just Idag med sin souliga känsla fyller sin funktion.

Jag tänkte att man efter ett par lyssningar skulle kunna lyckas plocka ut nån favorit, men det var väldigt mycket svårare än vad jag trodde. Varje spår på skivan är livsviktig för att ta lyssnaren framåt.
Varje kapitel bär ett eget hjärta och lungor.

Men visst är Silvana Imam-samarbetet Det Här Är Inte Mitt Land en given hit. Men om jag just idag måste ge dig en personlig favorit så får det bli den gåshudsframkallande Kostym ..eller.. explosionen Eldorado ..eller..gör såhär, lyssna in dig själv och försök plocka ut ditt favoritrussin ur
Thomas Stenströms nygräddade stenkaka.