Thomas Stenström under luppen

Se det här som en instruktionsbok, en guide till en konsertupplevelse. Drefvet lägger Thomas Stenström-konserten i Norrköping under lupp och skalar av lager efter lager..

Ok.. Drefvet guidar dig genom en bastuvarm kväll på Dynamo i Norrköping, ta vår hand.. Nu går vi.

Dansen före döden
Känns som en alldeles perfekt öppningslåt. Den vaggande gitarren får publiken att komma in i rätt stämning. Men sången överröstas av jublet. Jag sträcker upp handen i luften och fångar en näve full av elektricitet. Det känns direkt som att det är på väg att bli en SÅN kväll. Du vet en av de kvällarna du aldrig glömmer. Sången sitter som en kompisdunk i ryggen. Värmande och perfekt.. Öppningen sätter en skyhög ribba.

Krossade Drömmar
Precis som öppningslåten finns det ett gung i låten som gör det helt jävla omöjligt att inte ryckas med. Rösten blir här det starkaste instrumentet på scenen. Här skriker jag första gången ikväll för full hals. Här gömmer jag ansiktet i händerna. Här glömmer jag för första gången ikväll allt som heter vardagsbekymmer.

Forever Young
Ett kärleksbrev levererat rakt från hjärtat. Trumman fick hela lokalen att skaka och ett av mina revben att gå av på mitten. Namnet Felicia har aldrig yttrats vackrare. Jag börjar tro att denna kväll är på väg mot löjligt höga höjder.

Elvis, Einstein och jag
Här skiter jag bara i det. Jag ger upp nu. Jag är fullständigt fullkomligt knockad. Energin och drivet från scenen slår omkull mig. Jag håller mig i men det hjälper inte, en låt som på skivan går att slowdansa till har ikväll fått en arenasvulstig kostym på sig. Lilla Dynamo täcker nu halva Norrköpings stadskärna.

Blixtar och dunder
Ha ha ha.. urkraft och eufori. Jag försöker liksom ta till mig alla intryck, men jag kommer på mig själv att bara stå med universums största leende och norra Europas rörligaste höfter. Herregud jag dansar, jag som aldrig dansar, jag som är stel som ett granitblock. Jag smälter.

Dirty Harry och en tung refräng
Här skulle jag kunna skriva meter efter meter om hur vansinnigt jävla överjävligt det svänger. Men inte ett enda ord i det svenska språket räcker till. Plattan i mattan i hundranitti. Svetten rinner nerför ryggen nu..

Full av liv/Svarta ögon
Men för helvete!! Ge mig en chans att hitta andan. Ge mitt hjärta en chans att komma in i hyfsat normal rytm igen! Det som öser ut från scenen är inget mer en ren och skär eufori. Det är urkraft.

Ge mig en dag till
Lyssna på låten på spotify. Visst är det en lugn och fin låt? Ikväll fick den tio dunkar bensin och en tändsticka över sig. Ansiktet åter igen begravt i händerna. Det är så löjligt bra. Så svängigt. Så attackerande.

Trasig med dig
Du vet när man hade tävling om vem som kunde hålla andan längst under vattnet. Det känns precis som de första andetagen när man kommit upp över ytan. Jag kan andas igen. Jag ser klart. Låten är innerlig och ärlig. Den ger mig en chans att stå stadigt igen. Lugna låtar funkar sällan i min bok. Men ibland behövs de.

När allting faller
Låten hade ikväll varit för stor för Ullevi eller Friends Arena. Låten hade fastnat i en dopningskontroll alla dagar i veckan. Den är mer Coldplay och U2 än Stenström. Om man säger så. Bomber o granat.

Detsamma
Thomas öppnar låten med sång och gitarr. Publiken tar låten vidare runt månen och tillbaka. Bandet knyter ihop låten till en skogsbrand. Lokalen skakar. Jag skakar. Här släpper jag allt och skriker rakt ut.

Slå mig hårt i ansiktet
Hur tror du själv att den låter? Tror du att den går att stå emot?

Fåglar
Jag är av åsikten att man ska avsluta en spelning med ett bombnedslag. Men på något sätt blev det här ett perfekt tack och hej. Vi landar, vi kan andas igen.

Tycker du att det är stora ord? Tycker du att jag överdriver? Jag är inte ens i närheten av att kunna beskriva alla känslor.