Ester Segarra

Tack för allt, Ghost – men nu gör jag slut

Hovet, april 2017. Ghost spelar för fulla läktare. Folk som har klätt ut sig till nunnor och namnlösa gastar. Folk som har gått loss på turnétröjorna i merchbutiken. Jag som mest står med armarna i kors och känner mig skeptisk.

Ghosts konsert i Stockholm i år är präglad av så mycket smolk i bägaren att det fullständigt skymmer sikten. Bandkonsellationen har havererat totalt. Originalmedlemmar är sparkade, en stämningsansökan har lämnats in och allt sker inför öppen ridå.

Mystiken är sen länge bortblåst.

Så vad finns kvar av Ghost? Masked ball är fortfarande ett mäktigt intro. Låtarna sitter. Showen är det inget fel på med rökpelare och klädbyten. Men det är en yta utan något riktigt gediget kvar under. När Tobias Forge tar in fem nya medlemmar och bara kör på som om inget har hänt får jag allvarliga Kiss-vibbar. En pengamaskin som måste fortsätta. Ersättare som spelar gamla medlemmars roller.

När man vet att det inte är ett gäng kompisar från Linköping bakom maskerna längre finns inte känslan där längre. För min del är glädjen med bandet borta. Skivorna kommer alltid att finnas kvar och kommer alltid att vara lika bra. Men Ghost som liveband gjorde jag förmodligen slut med på Hovet i fredags.

Jag tackar för den här tiden och drar mig till minnes Ghosts svar till ett fan som skrev på deras facebooksida för länge sen:

Thanks for you interest in Ghost. For this you will burn in hell.

nemA

Topp tre Ghost-konserter genom åren

3. Annexet, Stockholm (13 november 2015)

Med tre skivor att välja guldkorn från tog Ghost in de större arenorna, och gjorde det väldigt bra. En perfekt rockshow.

2. Cupolen, Linköping (15 decebmber 2012)

Här genomfördes det allra första ”påvebytet”, som förvånansvärt många faktiskt gick på och trodde att det var en ny sångare. Livepremiär för Secular Haze också.

1. Debaser strand, Stockholm (13 maj 2011)

Första gången jag såg dem, på den tiden när det fortfarande var lite oklart vilka som egentligen var med i bandet. Ett litet spelställe, en smått farlig känsla i luften. Helt jävla fulländat.