Systemet – Välkommen till fördomen

När så höstlöven nu börjat falla mot marken så droppar Norrköpingsbandet Systemet en platta som känns minst lika mycket höstmörker som vårdoftande optimism. Känns det schizofrenskt och ambivalent? Inte ett dugg..

”Välkommen till fördomen” har trots många trallvänliga låtar ett mörkt skimmer över sig. Melankoli i skinande neonljus. Det som binder skivan samman är gruppens fantastiska förmåga att virka samman farligt smittande melodier med blytunga ord. Den kombinationen blir som helhet smått genialisk på sina håll.
Som i Fördomarjävel där en ”enkel” synthslinga bär låten som det starkaste av fundament, eller som i (mitt tycke) skivans absoluta höjdpunkt Kattresan, orden, melodin, arrangemanget. Låten går på repeat och överröstar höstvindarna. fördomen

Visst finns det vissa dippar på skivan. Vissa låtar som inte riktigt når upp till övriga (skyhöga) toppar. Men det blir liksom bara en parentes, en axelryckning när det finns så många ljuva spår att njuta av.

Systemets elektroniska popmusik är varken Kentsk eller Kitesk. Den ligger i ett eget unikt fack och skriker efter uppmärksamhet och utrymme. Söta elektroniska popkarameller inslagna i taggtråd.

Jag hoppas innerligt att de ges det utrymme de förtjänar. Det här är en bra platta. Väldigt bra.

Systemet har gjort ett soundtrack till hösten. Ett soundtrack som doftar vårdoft och vackra höstlöv.