Systemet – Prinsar & Prinsessor

Norrköpingsbaserade synthkvartetten Systemet släpper idag singeln ”Prinsar & prinsessor”.
En klar men tänkvärd pophit med rivig refräng som likt bombsplittret från ett missriktat flyganfall skär in i både hjärta och hjärna.
Låten är bandets första egna musik sedan 2014 års album ”Välkommen till fördomen” och ett smakprov på en kommande EP.
Samtidigt släpps också en tillhörande lyrikvideo

Systemet om Prinsar & Prinsessor

Prinsar & prinsessor är en nedsvärtad nutidsbetraktelse förklädd i en klassisk popkostym. Den sammanfattar mycket av det som hänt i vårt land de senaste åren, i 3 minuters popsångsformat. Om vi är gamla och bittra eller bara realistiska överlåter vi till andra att bedöma. Vad låten egentligen handlar om är också det något vi överlämnar åt den som lyssnar. Att i klarspråk berätta om vad som är dåligt och bra, vem som är dum eller snäll kan lätt bli lite löjligt på ett dåligt sätt. Vi vill vara löjliga på ett bra sätt.

Låten spelades i norrköpingsstudion Grammofon vilket definitivt påverkat och format soundet. Tidigare har en stor del av låtinspelningar gjorts i hemmets trygga vrå. Att istället befinnas sig på ett ställe som är anpassat till musikskapande och tillgången till gamla syntar och andra spännande instrument har varit väldigt inspirerande.

I Prinsar & prinsessor har vi fått körhjälp av Sara Holmberg. Hon är så pass grym att vi antagligen kommer att be om hennes hjälp inom en överskådlig framtid igen.

Om videon

Videon är ett nyhetsinslag. Det kändes som ett lämpligt format för att fånga låttextens karaktär av samtidsanalys. Ett nyhetsankare som berättar om vad som hänt under gårdagskvällen/natten och inslag som visar på hur händelserna påverkat staden. Det var också ett smidigt sätt att få in låttexten in videon, så att betraktaren kan sjunga med i den popiga melodin. Anledningen till att videon är animerad beror främst på att vi har så svårt att samla hela bandet samtidigt. När vi lyckas med det vill vi hellre skapa musik.