Håkan Kjellgren

Susanne Sundfør sjunger upp gåshuden i brygga

Susanne Sundfør
Cirkus, Stockholm
2016-03-29

Det fascinerande med Susanne Sundfør finns i dynamiken. I kontrasterna mellan de stenhårda syntharrangemangen, den fantastiska sångrösten och den spröda scenpersonan.

För så länge norskan låter sitt kompetenta, men anonyma kompband jobba på högvarv är det en dominant best som står på Cirkus scen. Då är det en bitvis hotfull och fantastiskt tung variant av synth(pop)musik (med den massiva avslutningen av The Silicone Veil som största höjdpunkt) som tar över etablissemanget.

Men sådant kan många åstadkomma. Det som gör Sundfør så intressant är hennes utomordentliga sångröst. När hon ger sig ut på de mest vådliga utflykter i sångregistret skapas en form av magi som får det att vibrera. I kombination med den kargt uppkäftiga musiken händer något speciellt.

I inledningen av storhiten Delirious får Susanne Sundfør en tupp i halsen (att det inte händer oftare är ganska fantastiskt med tanke på vilka avancerade sångutflykter hon ger sig ut på), men låter sig inte bekommas och sjunger istället under låtens andra halva upp gåshuden i brygga. För att ta ett exempel.

Allt är inte lysande. Men oavsett kvaliteten på låtmaterialet snackar vi om en sångröst som berör och som lyfter mustigt 80-talsinspirerade pophits som Fade Away och Slowly till riktigt höga höjder.

Allt förpackat och klart med en entré till Star Wars The Imperial March och minimalistiskt men urtjusigt ljussatt är det en modern popinstallation som garanterat slår an strängarna hos merparten av alla hipsters i publiken.

Att den avslutande textraden (från sista extranumret Delirious) blir ”I’m not the one holding the gun” understryker den fantastiskt vackra dramatiken i det hela.