Summan är större än de enskilda brottarhitsen

Atlas Losing Grip
Currents
(Cargo Records, 2015)

atlas-losing-grip-currentsNär man väntar sig en snärtig form av punkrock och istället möts av något som inte går att definiera. Utan att det för en endaste sekund känns splittrat. Det är då som magi uppstår.

2011 års ”State of Unrest” var en bra skiva. Den var vad man hade kunnat förvänta sig. Den bjöd på punkrock vars former förvisso var lösa i kanterna, men som ändå var skapligt genretrogen. Det vatten som flutit under broarna sedan dess måste ha innehållit ett eller annat muterande gift. För oj vad det har hänt grejer med Atlas Losing Grip.

Letar man hittar man förstås tongångar som minner om Rise Against även på den här skivan. Men Atlas Losing Grip har växt till så väldigt mycket mer. De doppar tårna i heavy metal, de flörtar med den vänaste pop och skapar tårdrypande ballader men får precis hela tiden sitt hantverk att låta precis hur självklart som helst. De kommer till och med undan med att knyta ihop sitt album (jag kan inte ens med att anmärka på att 14 låtar är minst tre för många när dramaturgin och hantverket är så här raffinerat) med en drygt elva minuter lång komposition betitlad Ithaka.

Den riktigt stora styrkan med ”Currents” är att orkestern lyckas med konststycket att skapa en helhet som är större än de enskilda delarna samtidigt som många av de där byggstenarna i sig själva är regelrätta brottarhits. Att lyckas få så många olika typer av infall att länkas ihop utan att det låter konstlat eller sökt är en bragd. Att få majoriteten av låtarna att vara så pass medryckande och ”för alla” som de ändå är imponerar storligen.

Lyssna på The End, lyssna på Kings and Fools, lyssna för bövelen på hitsläggan Shallow och inse att musikåret 2015 har inletts på bästa möjliga sätt.