Stockholm ville ha Las Vegas i dansbandsskrud

Brandon Flowers
Debaser Medis, Stockholm
2015-06-07

Brandon Flowers. Den troende mormonen. Den store showmannen. Världsstjärnan från The Killers slår ner i Stockholm med storslagna popdängor och en smak av stora flärdfulla Las Vegas.

Stockholm svarar med att gå igång som allra hårdast på dansband.

Det är helt sant.

För hur man än väljer att vrida och vända på saken är Diggin’ Up The Heart en dansbandslåt. Måhända förklädd i en burdus rockabilly-kostym som sedermera stöpts i en putsad popform för att kunna smälta in obehindrat i Brandon Flowers tjusigt välkammade repertoar. Men likväl en dansbandslåt.

Och det är just under Diggin’ Up The Heart som ett utsålt Debaser Medis för första gången kokar över den här söndagskvällen.

Det är fantastiskt. Låten i sig må vara snudd på banal, men i uppskruvad liveversion är det faktiskt svårt att värja sig. Den 33-årige showmannen från Las Vegas eldar på för kung och fosterland och det svänger något infernaliskt. Publiken kan inte sluta jubla.

Det är inledningen på konsertens i särklass starkaste passage. Diggin’ Up The Heart får nämligen tjänstgöra som uppvärmning till The Killers-dängan Read My Mind som följs upp av bästa spåret från senaste soloköraren ”The Disired Effect” – Untangled Love. En låt som möjligen sitter lite sämre för bandet än de övriga melodierna på agendan, men som Brandon Flowers med emfas verkligen sjunger skiten ur.

Crash. Bom. Bang. Det är en briljant trio. Brandon Flowers har vunnit.

brandonflowersDärmed inte sagt att konsertens öppning är svag. Innan det riktigt tunga artilleriet plockas fram har den skönsjungande herrn hunnit bjuda på så väl Hard Enough och Lonely Town som en strippad version av The Killers Jenny Was a Friend of Mine.

Det kan låta som att det banas väg för en lång rad covers från Flowers huvudgrupp, men så är inte fallet. Tonvikten läggs på hans solomaterial och utöver nämnda godbitar är det bara Mr Brightside (i en suggestiv snudd på industriell, men högst njutbar version) som pressas in i setlisten.

Dock, oavsett vad man kan säga om allt det andra är det i just de där minuterna av förklädd dansbandsmusik som den uppsluppne och välsjungande superstjärnan vinner publikens hjärtan. Det går inte att komma ifrån.

Den glittriga kavaj som Brandon Flowers ikläder sig är ingen glammig Las Vegas-kavaj.

Det är en dansbandskavaj.

Inget hade kunnat vara mer rätt.