Soundtracket till en perfekt första dejt

Första dejten. Givetvis ska den vara perfekt. När du lyckats med maten, ljussättningen och den mysiga inramningen är det minst lika viktigt att du lyckas med musiken. Drefvet hjälper dig i samarbete med Mazily att hitta den rätta stämningen.

Möts ni upp över en kopp kaffe på ett fik, en bit mat på en flådig restaurang eller greppar kloten i en skränig bowlinghall löser sig musikvalet av sig självt. Det är inget ni kan råda över.

Men det bästa dejterna kanske rent av sker i hemmets lugna vrå med en anspråkslös middag i skenet av levande ljus? Vad sätter du då på för musik?

Många tror att det räcker med att slänga på en ”Ultimate Lööövehits 50” och vältra sig i smöret, men det är knappast så du kommer att bli lyckad. Att välja soundtrack är en hel vetenskap och kräver så väl fingertoppskänsla som finess.

”Romantiska låtar for dummies” riskerar att bli en alldeles för ytlig inramning. Plattityder är sällan kul. Men samtidigt bör kärleken finnas närvarande när du väljer ditt soundtrack. Om än i lite subtilare form och med oskyldiga hintar om vart kvällen kan tänkas leda.

Välj därför ut låtar med kärleksbudskap som inte är övertydliga, låtar som är bra snarare än klyschiga och sprid ut dem här och var i ditt soundtrack.

logo_150Musiksmak kan så klart vara väldigt olika från person till person, men de allra flesta kan njuta av ett bakgrundssoundtrack som varken är för rivigt eller för smörigt. Välj därför dina låtar med omsorg och tänk på att det gärna inte får framstå som alldeles för ytligt (läs enbart platta radiohits) eller för elitistiskt svårt (läs obskyra singelbaksidor som ingen annan än de mest insatta någonsin hört). Blanda gärna brett kända låtar med lite udda fåglar så att ni kan hitta en igenkänningsfaktor lika väl som skapa känslan av att servera din specielle gäst något nytt.

En blandning av känt och okänt skapar den skönaste atmosfären och tänk på att en bredd i musikvalet kan vara avgörande för att ni båda ska känna er hemma.

Skulle samtalet, gud förbjude, gå trögt kan det också vara en poäng att kasta in och annan låt från ett specifikt sammanhang, exempelvis teve. I det här exemplet använder vi oss av Never You som Pam Rose och Marit Bergman snitsade fram i Jills veranda. Det är ett gratis samtalsämne om konversationen skulle gå i stå.

Glöm dessutom inte att inget dejtsoundtrack är komplett utan Lionel Richie. Lite klyschig får man vara.

När du träffat din potentiella partner på Mazily och bjudit hem denne till ett anspråkslöst möte på tu man hand föreslår Drefvet följande låtar och disposition. 30 låtar för si så där två timmars perfekt känsla.

Resten får du faktiskt fixa själv.

Soundtracket till en perfekt första dejt

The SmithsThere’s a Light That Never Goes Out
Red Hot Chili Peppers Snow (Hey Oh)
Sam SmithStay With Me
Christian KjellvanderThe Valley
Ryan AdamsLa Cienega Just Smiled
BushThe Chemicals Between Us
Backyard BabiesRoads
LiveThey Stood Up For Love
Leonard CohenI’m Your Man
Mark SeymourWalk Through Fire
John FruscianteThe First Season
Hurricane LoveNowhere to Go
Elin Ruth SigvardssonLove
Dixie ChicksCowboy Take Me Away
R.KellyThe Storm Is Over Now
Pam RoseNever You
The RamonesI Wanna Be Sedated
Ebba Forsberg Hey
Danko JonesFirst Date
Mauro ScoccoTill dom ensamma
Neil YoungHeart of Gold
Lindsay LohanA Beautiful Life
Brett DennenAin’t No Reason
Taylor SwiftLove Story
Of Monsters and MenLove Love Love
London GrammarNightcall
New MoscowTelling Birds How To Fly
Anna TernheimThe Longer The Waiting The Sweeter The Kiss
Tracy ChapmanThe Promise
Lionel RichieHello

 

 

Om Mazily

Mazily är en dejtingsajt för alla som är intresserade av kultur. En naturlig mötesplats online för människor med ett gemensamt intresse för till exempel musik, film, konst, litteratur, scen eller design. Mazily ståtar med en evenemangsguide med fokus på storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö och där användarna kan hitta allt från konserter till obskyra utställningar. Kultur fungerar som en katalysator för nya möten.

Mazily