Olle Kirchmeier

Solen lyser med sitt mörker

”Musik ska bygas utav glädje” sjöng Lill Lindfors. Hon hade fel. Musik ska inte byggas av någon jävla glädje. Musik ska byggas utav ilska, sorg, ångest, kärlek, hat och alla andra starka känslor förutom glädje. Bygger man musik av glädje så får man artister som Panetoz – och det blir ingen glad av.

Solen_-_Till_dom_som_bryr_sig_artworkNågra som har fattat läget är Solen. Det varma bandnamnet till trots är det här inga gladlynta gossar, inte när det kommer till musikskrivande i alla fall. De har tagit fram sina mörkaste känslor och skapat en av höstens bästa svenska plattor.

Kent-referenserna har haglat täta när bandets singelsläpp har recenserats och det är lockande att dra det kortet. Indierock på svenska med distade gitarrer som doftar 90-tal. Det är kanske hur Kent hade låtit om de inte hade tagit vägen förbi Berlin i mitten av 00-talet och fått med sig ett knippe synthar hem.

Det finns sämre band som man kan jämföras med, men Solen står så klart utmärkt på egna ben. Gruppens andra skiva ”Till dom som bryr sig” är full av fina melodier och bra texter. Bland andra Estelle, Kedjan, Kom kom kom och titelspåret är alla lysande låtar. Även smått doomiga Solguden är underbar.

Jag blir omedelbart förälskad i de melankoliska texterna och de smittande melodierna. Solen värmer med sitt mörker den här hösten.

Skivan släpps på onsdag, men redan nu kan du följa den här spellistan där bandet släpper en låt om dagen: