Youtube

Snygg, mogen och viktig temaplatta av Antell

Artister som medverkar i glättiga TV4-format kan säkert få en och annan musiktyckare att rycka på axlarna.

Gör inte det.

Love Antell har saker att snacka om på nya plattan ”Barn av Amerika”. Och det är både förbannat bra och viktigt, tycker Drefvets Daniel Cannervik.

 

Love Antell

En EU-migrant ber dig om växelpengar på din väg till jobbet. Några mynt som kan underlätta tillvaron för familjen i ett trasigt Rumänien. Samtidigt flyr miljoner människor från Islamiska statens brutala övergrepp i Syrien och Irak. Högerextrema partier växer i Europa och på hemmaplan växer opinionsstaplarna som svampar för Jimmie Åkessons hårdföra migrationspolitik.

Fattiga och segregerade kommuner tar emot fler asylsökande än de rika och välbärgade.

En tårögd Timbuktu pratar om sitt pass i Sveriges riksdag.

Kan man vara svensk, same och florist på samma gång?

Politiken och det offentliga samtalet i vår tid har kommit att fullständigt präglas av migration, landsgränser och nationalitetsbegrepp, och blivit en brännande het politisk fråga som definierar 2010-talets mitt.

Där sätter Love Antell in stöten.

Hans andra soloplatta, ”Barn av Amerika”, är ett temaalbum om just migration. Plattan och titelspåret är Antells hyllning till alla som invandrar och utvandrar i dag.

Hans båda föräldrar kommer från Finland och träffades på båten till Stockholm på sjuttiotalet. Hans mamma skulle egentligen till USA, men blev kvar på andra sidan Östersjön. Sonen, Love alltså, fick därmed dubbelt medborgarskap, två personnummer, som så många andra människor. Han ser sig själv som ett barn av Amerika.

Att ställa upp i ”Så mycket bättre” är en solklar karriärmässig vitamininjektion för Orup och Carola. Men vad det betyder för en artist som Love Antell är inte lika lätt att förutspå. Han blir folkkär och Love med hela svenska folket, men indiekvalitéerna och de punkigt naiva och opolerade kanterna riskerar att gå förlorade. Man förlorar kanske en fanbase, men vinner helt säkert en annan.

Men en artist som är ett geni på att kombinera livets allra svåraste väsentligheter med snygga popmelodier har också mycket att vinna. Kanske inte indiecredd, men jag tror och hoppas att Antell ger blanka fan i indiecredd. Han har viktigare saker på agendan.

Plattan skulle egentligen ha kommit ut i höstas, men ”Så mycket bättre” kom i mellan. Och det var nog inte så dumt. Nu lyssnar alla.

Coyote är exempelvis ett starkt thåströmskt bidrag ur en människosmugglares perspektiv.

Jag har smugglat tunisier och marockaner

i skitiga båtvrak som ruttnar på haven

Kom till mig

Kom till mig

Jag klippte upp hål där stängsel når land

Sålt containerplats på pråmar som aldrig når fram

Alla dollar jag bränt alla tårar jag gett

Kom till mig

Kom till mig

Men kanske tydligast blir det ändå i Europa, en översättning av Joe Glazers America, America som handlar om de hoppfulla européer som gick i land i New York runt förra sekelskiftet.

Om någon mot förmodan skulle missa temat har samplade tongångar från världens alla hörn dessutom petats in här och där.

Paketeringen är något snyggare och mer välpolerad än på föregångaren ”Gatorna tillhör oss” från 2012. Producenten och gamle Wannadies-frontmanen (omedveten men passande felstavning) Pär Wiksten har putsat bort en del av punkiga vassa kanter som då fanns kvar som ett arv efter Florence Valentin-tiden. Först svär jag åt detta och mumlar någonting om ”jävla TV4-anpassning” för mig själv.

Men låt dig inte luras av den välproddade, snygga och mer mogna ljudbilden. För texterna är i sin helhet allvarligare och något mörkare än på ”Gatorna tillhör oss”. Ljusår ifrån TV4-myset.

Att vår statsminister Stefan Löfven ställde upp på att synas i videon till En delad värld, tillsammans med bland andra fotbollsförbundskapten Pia Sundhage, kulturminister Alice Bah Kuhnke och Rättviseförmedlingens ordförande Seher Yilmaz, är nog ett smart drag av landets högsta politiker för att nå lite extra goodwill. När Love Antell är på en mission för gränslöshet och alla människors lika värde borde alla politiker haka på. Oavsett partifärg.

”Det är vårt gemensamma ansvar att utjämna de gränserna. Det är upp till oss alla varje dag att se oss själva i andra”, skriver Antell i pressreleasen.

”Barn av Amerika” finns tillgänglig från och med onsdagen den 18 februari. Love Antell ger sig även ut på en turné med start i Luleå den 6 mars.