David Olsson

Skurklandet – Det Stora Ingenting

Skånepågarna Skurklandet som för någon månad sedan släppte singeln En Livbåt Flyter Ut kommer nu med ett fullängds-släpp. ”Det Stora Ingenting” heter plattan och är ett energipiller lika efterlängtat som sol och värme.

Som välkomstkommitté på plattan står första singeln som fick (och fortfarande får) undertecknad att dansa sockorna av sig, men den låten är vare sig mall eller kompass för resten av plattans spår. Istället visar sig Skurklandet från en mer mörk och allvarsam sida. Med texter skrivna från ett kallt och mörkt Sverige, texter som klär sig perfekt till musiken som pendlar mellan dansant dur och eftertänksam moll. Men hela tiden med en fingertoppskänsla till smittande melodier som vägrar släppa taget om lyssnaren. OMSLAG

Den fantastiskt snygga orgeln som finns med i stort sett alla spår är ryggraden för plattan och för tankarna till Skurklandets Skåne-kollegor i Dalaplan.
Det finns en hel del guldkorn på den nio spår starka platta. Som melodin i den löjligt smittande Jag kan inte fly, del 2, eller titelspårets punkiga rockabilly-vibbar som skakar vinterstela höfter till liv. Eller varför inte den Johnny Marr-snygga gitarren i Gränsen ?

Skurklandets melodiösa poprock gör sig perfekt till ett vårspralligt återuppvaknande sinne. Här finns låtar som sätter sig direkt i ryggraden. Tyvärr blir dock skivan aldrig starkare än det fantastiska öppningsspåret, men vad gör väl det när den låten är en av årets hittills bästa poplåtar.