Skrillex ger upphov till nytt festivalkrig

Dans Dakar bokar Skrillex – och ger sig in i ett festivalkrig med oviss utgång.

Ifjol var det Bråvalla och Peace & Love som ställdes head-to-head i ett festivalkrig som tillslut skulle visa sig bli rena rama slakten med FKP Scorpio och Bråvalla som bödel. Att ha två gigantiska festivaler på en och samma helg tvingade de fredliga dalmasarna i konkurs och resten är historia.

Till sommaren får vi se en stor festivalkrock igen.

Den här gången: Way Out West vs Dans Dakar.

Den lilla Stockholms-belägna dansmusikfestivalen flyttar från kalla maj till varma augusti och ämnar arrangera sommarens festival den 8-9. Samma datum som Way Out West i Göteborg redan mutat in.

Det är en vågad flytt att göra av Dans Dakar. Jag hoppas att man har gjort konsekvensanalysen av detta noggrant för jag vill inte se ännu en festival gå ett trist öde till mötes.

Att man gör den här flytten för att över huvud taget ha möjligheten att boka sin huvudakt Skrillex (vilken jäkla bokning sen!) torde man väl inte behöva spekulera så väldigt mycket i. Det kanske är en väldigt vettig tanke.

Nu är Dans Dakar och Way Out West förvisso två väldigt olika festivaler i det stora hela. Gigantisk indie kontra lite mer småskalig dansfest. Men, och det är ett viktigt men, Skrillex är en bokning som mycket väl hade kunnat fungera även på Way Out West och på många sätt tangerar de två festivalerna varandras kanter.

De är i grunden olika typer av festivaler, men attraherar delvis samma typ av publik. Det är inte bara jag som kommer behöva tänka över vilken av de två festivalerna jag ska besöka i augusti.

På så sätt känns det lite trist att Dans Dakar flyttar till just de där datumen. Låt oss hålla tummarna för att det är en satsning som funkar. För helt ärligt, Way Out Wests kraftiga marknadsställning ruckar man inte på i första taget.