Skrillex detonerar på debuten

Med tanke på hur mycket man hört, läst och sett om Sonny John Moore, a.k.a Skrillex är det ganska imponerande att detta faktiskt är hans fullängdsdebut.

Jag minns när jag hörde mardröms-eposet First Of The Year – Equinox första gången. Det var så överjävligt svängigt samtidigt som det höll på att framkalla både migrän och epilepsi. Men jag var fast. Det är nåt magiskt lockande med det stenhårda beatet inbakat i det futuristiska robotliknande. En kompis sa spontant att ”det är såhär det låter när Darth Vader spyr”. Ja, varför inte..

Nu är det så dags för Skrillex debutplatta ”Recess”. Marknadsföringen var lika briljant som enkel. En app förklädd till ett alienspel där skivan fick agera soundtrack. Inga feta reklamkampanjer, ingen photoshopad Skrillex vid busshållplatser eller intervjuer på reklamradiokanaler. En app. As simple as that.

Att Skrillex är ett musikaliskt geni märks verkligen på denna platta. Han plockar in influenser från rocken, punken, dancehall och inte minst från hiphopen.

Den enda gemensamma nämnaren som låtarna har är den stenhårda stenkrossande basen. Den som får marken och väggar att skaka. I övrigt är de elva enskilda bomber som väntar på detonation. Elva skogstokiga noshörningar som löper amok och utgör ett hot mot allmänheten.

Redan i första spåret All Is Fair In Love And Brostep vet jag inte riktigt om musiken är botemedlet mot eller orsaken till migrän. Men det är så sjukt svängigt och snyggt producerat så jag kan bara kapitulera. Jag ger upp och drunkar i den stenhårda låten.

Titelspåret är plattans starkaste spår. Recess är en sån smällkaramell som kommer få vilket dansgolv som helst att koka över. Med tydliga ljudinfluenser från Martin Garrix überhit Animals kryddat med Fatman Scoops uppviglande mässande. Så snyggt, så smittande. Vit flagg. Jag ger mig.

Men visst kan det bli för mycket, för hårt, för skruvat. Det här är ingen platta man sätter på och sträcklyssnar på. Här plockar man ur godbitarna, som att ta en energidryck. En styrketår.

Skrillex blir som allra bäst när musiken avnjuts i måttliga doser.

Så att Stockholm skulle ligga i riskzonen för total ödeläggning i sommar råder det inga som helst tvivel om. Bor du i Stockholm med omnejd bör du redan nu passa på att spika fast tavlor, surrra fast bokhyllorna och ljudisolera lägenheten. För när Ragga Bomb detonerar är det för sent. Tryckvågen blir för stor.

För denna rutinerade debutant kommer skaka sönder Hufvudstaden.

Var så säkra på det.