Ska du hänga med? Jä!

bob hund
Gröna Lund, Stockholm
2016-05-13

Bra låtar blir aldrig för gamla.

Det är naturligtvis en helt orimlig mening att inleda en recension med när det handlar om bob hund. Den skånska orkestern är ju det yppersta exemplet att ta till när det kommer till att beskriva att låtmaterialet inte är allt för att göra en lysande liveakt.

Orkestern cementerade tidigt ryktet som något alldeles extra på livescenen utan att egentligen ha mer än ett lika energiskt som underfundigt, men långt ifrån självklart låtmaterial att hänga upp det hela på.

När jag var ung och dum och åkte på mina första Hultsfredsfestivaler runt millennieskiftet var bob hund it-bandet. Det där gänget alla visste att de skulle se på festivalens största scen oavsett om de hört en ton av dem eller inte. Thomas Öberg uppflugen på en stol med en vägkon och gaffatejp i högsta hugg var sinnebilden som satt etsad på varje glad festivalfirares näthinna och det var Rage Against The Machine-trångt framför scenen.

Det är väldigt många år sedan, men skåningarna håller fortfarande fanan högt och även om de senare årens släpp ganska naturligt fallit halvplatt är det fortfarande ett liveband som är värt att se. Thomas Öberg är fortfarande en fullfjädrad underhållare och orkestern är fortfarande en sjavigt spelande slåttermaskin som avigt mejslar fram genialisk liverock.

Energin är naturligtvis inte densamma längre, men den här kvällen på Gröna Lund är det mer uppenbart än någonsin att det äldre låtmaterialet står sig mer än väl. bob hund må ha byggt hela sitt rykte på en välkalibrerad liveakt, men när de släpper loss sina äldre örhängen spritter det i kroppen.

Ett fall och en lösning (som förvisso är en cover, men som hängt med så länge i repertoaren att den känns som en regelrätt bob hund-dänga), Ska du hänga med? Nä!, Tralala lilla molntuss, kom hit ska du få en puss och inte minst Nu är det väl revolution på gång? träffar i skränigt älskvärda liveversioner med sådan kraft att jag omedelbart kapitulerar. Det är så enkelt och så rakt på sak att man inte kan göra något annat än älska det.

bob hund behöver inte släppa nya ursäkter till låtar, det räcker med att plocka fram den arsenal som en gång satte dem på kartan som ett av de främsta livebanden det här landet lyckats skaka fram. Den fungerar fortfarande över all förväntan.

Bra låtar blir helt enkelt aldrig för gamla.

Ska du hänga med?

Jä!