Se godbitarna från Ghosts uppvärmningsgig

I går var det mässa i Lincopia när Ghost värmde upp inför sommarens spelningar med ett klubbgig och hade premiär för både nytt material och ny påve.

Om du som jag inte var en av de lyckliga på plats så är det bara att tacka youtube och sociala medier för att en kan få en inblick i vad som hände på scenen (och bekanta som var där som en kan pumpa på information). Och det var en hel del Ghost-nyheter som presenterades.

Papa II lämnade som väntat över till Papa Emeritus III, vars mask enligt rapporter inte håller riktigt samma standard som sin föregångare. Papa III meddelade också från scenen att han inte ämnar prata någon svenska. Det var också premiär för de namnlösas nya masker och dräkter. Jag var lite tveksam till dem, jag älskade verkligen munk-kåporna. En av höjdpunkterna med Ghost-spelningar var att se församlingen skrida in på scenen. Men, ju mer jag ser dem ju mer gillar jag dem. Med mask och dräkt ihop är det svårt att inte se likheter med Terra Tenebrosa. (Spelningen var förresten också premiären för vissa förändringar i line-upen. Bäst att inte säga mer än så).

Det blev också premiär för en hel del nytt låtmaterial. Jag trodde att de bara skulle premiärspela Cirice live, men det blev tre extra nya låtar från kommande skivan ”Meliora”. Lite märkligt, men jag klagar inte. From the pinnacle to the pit är min favorit hittills av de nya låtarna, mer än Cirice till och med tror jag. Refrängen som kommer in vid 1:40 är helt fantastisk! För min del får de gärna släppa även den här innan skivan kommer i slutet av augusti.

Majesty är tungt riffig, med en allsångsvänlig refräng, ett koncept som går igen i de nya låtarna.

Absolution avslutade huvuddelen av setet innan extranumrena, återigen med ett tungt riff.

Och så en riktigt bra live-version av Cirice med ett snyggt intro. (Härligt att få höra lite riktig östgötska vid 00:43. ”Va gör dom??”).

I övrigt bjöd setlisten mest på låtar från ”Opus Eponymous” och bara två från ”Infestissumam”. Som Mattias Kling skrev i sin recension ska det bli spännande att se om de vågar köra på med samma setlist i sommar. Att de inledde med Genesis är förresten det jag ångrar mest att jag missade live, har önskat den som intro sedan första skivan kom.

I kväll är det dags för bandet att ställa sig på scenen på Sweden Rock, med en aningen större scenshow får en anta.

LÄS MER: Här börjar en ny era av Ghost