Say Lou Lou gör popmagi när de är som bäst

Say Lou Lou
”Lucid dreaming”
(Cosmos music, 2015)

Efter att ha debuterat med singeln Maybe you 2012 har Say Lou Lou pytsat ut nya låtar med jämna mellanrum. Singeln Julian, EP:n ”Better in the dark”, Lindstrom-sammarbetet Games for girls, med mera. Ett lysande exempel på det som jag hoppas är framtiden för musikbranschen – att artister ständigt håller sig aktuella med mindre låtsläpp och inte så mycket fokus på att man måste göra fullängdsskivor. Say Lou Lou har sakta men säkert jobbat upp en bred fanbase och har uppträtt i Musikhjälpen och på P3 Guld, utan någon hel skiva bakom sig.

Men nu är det dags att rätta sig i ledet, här kommer tvillingsystrarna Elektra och Miranda Kilbeys första fullängdare ”Lucid dreaming”. Och som man kunde förvänta sig så är ungefär halva skivan en slags samlingsskiva med låtar som redan släppts. Om man räknar med singeln Nothing but a heartbeat som släpptes knappt en månad innan skivan så är det bara fem låtar på skivan som jag inte har hört tidigare (som studioinspelningar i alla fall). Kunde inte de låtarna ha släppts som en egen EP istället?

Jaja, det här ska inte handla om olika format och hur musikbranschen ser ut. Låt mig istället konstatera att de där låtarna som jag inte hade hört innan lever upp till Say Lou Lou’s tidigare släpp. Det går att se en utveckling där duon har gått från tillbakalutade låtar som Julian och Fool of me, via mer upptempo som Better in the dark och Beloved, till rena discostänkare som Games for girls och Glitter.

Av låtarna som är nya på skivan så finns flera riktigt bra. Nämnda Glitter och Hard for a man är skönt electrotunga. Allra bäst blir det dock i avslutningen Skylights. Om Say Lou Lou ska ha en låt som leder till det definitiva genomslaget, en radiohit, så är det den här. En självklar poplåt som sitter på hjärnan från första sekund. Sättet som låten stegrar på efter första refrängen med både blås och stråkar är fantastiskt. Mot slutet är känslan euforisk. Popmagi!

Ett annat av skivans starkaste kort är minimalistiska Peppermint. En ballad om ett uppbrott som också släpptes med en snygg video från ett kylslaget Stockholm förra året.

Vart kommer Say Lou Lou att ta vägen? Just nu är de på väg bort från att vara en smal electroduo till att bli ett självklart inslag i Sveriges popscen. De är inte riktigt där än, men den här skivan kommer förhoppningsvis att ta dem en bra bit på vägen.