Satyricon bjöd på mäktig show

Satyricon
26-04-15
Nalen

Ni vet vad mäklare brukar säga när man ber dem rada upp de tre viktigaste faktorerna för en fastighets värde: ”Location, location, location”. Samma uttryck skulle kunna överföras till rockkonserter. En bra konsertlokal som ger en trevlig inramning till spelningen kan verkligen förhöja en konsert, precis som en sunkig lokal kan ta ner stämningen. När Satyricon avslutar sin ”The Dawn of a new age”-turné i Stockholm så är det Nalen som är skådeplatsen och det är ett riktigt bra val. Den snygga ljussättningen lyser upp den anrika guldsalen snyggt och i en låt som Our world, it rumbles tonight blir samspelet mäktigt.

Varför turnén äger rum är är också en anledning till att välja något annat än Debaser Medis att spela på. I september 2013 gjorde bandet en konsert på operan i Oslo tillsammans med en stor kör. Kvällen spelades in för en DVD som ska släppas inom kort och det är för att promota den som man har varit ute på en sväng runt i Europa.

Utan en ny skiva att pliktskyldigt spela låtar från blir det en trevlig mix av nytt och gammalt i setlisten. Många och långa låtar blir det, i drygt två timmar håller konserten på och i vissa passager kommer jag på mig själv med att smått tappa intresset för bandet på scenen. Men när konserten är som bäst så är den diaboliskt bra. Satyricon är ett band som bör höras live. På skiva är ljubilden ofta lite för platt, det är när låtarna framförs på scenen som all potential kommer fram.

Så mycket överraskningar blir det dock inte även om det är turnéavslutning. Det sträcker sig till att den alltid lika genomtrevlige Satyr bjuder upp crewet (eller i alla fall instrument- och ljudtekniker) på scenen för att tacka publiken när konserten är slut. Men en lite rolig grej man har kört med hela turnén är att bjuda upp ett fan på scenen för ett improviserat jam. Folk har kunnat maila in och anmäla sitt intresse, och bandet har sökt efter fans som inte kommer upp och spelar gitarr i Mother North utan som spelar något som inte redan ingår i Satyricons line-up. En kul idé! Den här kvällen är det en kille som heter Anders – tror jag – som kommer upp på scenen med ett instrument som jag inte har en aning om vad det är för något. Först kommer jag att tänka på en nyckelharpa, till utseendet, men det är det inte. Det låter som något som skulle kunna passa in i svensk folkmusik. Ödesmättat. Och det passar hur bra som helst in i det jam som bandet drar iväg i. Riktigt kul att få lite replokalskänsla när Satyr, som har hängt på sig en gitarr, och de andra står i en ring och kommer på ett bra komp till vad-det-nu-var-för-instrument-snubben.

En del av låtarna är upphottade med samma körarrangemang som på den kommande live-dvd:n, fast via en synt. Nästa steg hade varit att ta med sig kören ut på turné och det hade säkert funkat bra. Men Satyricons spelning den här söndagskvällen räcker gott och väl för att en ska gå från Nalen och känna sig nöjd.