Sarah Klang på Arbis, Norrköping

Allt som kan sägas är egentligen redan sagt om Sarah Klangs makalösa debutalbum, genombrottet i På Spåret och den fantastiska, enastående rösten. Jag kan bara instämma i alla hyllningskörerna och väljer istället en annan ingång. Konserten på Arbis, arrangerad av Popnatt, är tredje gången jag ser henne. När mina Göteborgsbaserade vänner sett henne otaliga gånger de sista åren, innan genombrottet, blev första mötet live för egen del en avskalad spelning på Gaffa-scenen på Way Out West. Bakfull och jävlig, helt utan förväntningar blev jag helt golvad (satt iofs redan i gräset, så jag klarade mig undan helskinnad).

Mindre än ett år senare har som sagt mycket hänt. Det blir ytterst påtagligt när vi äntrar ett välfyllt Arbis och möts av en publik med en medelålder betydligt högre än på ”vanliga” spelningar. En fin blandning av folk, från mer frekventa konsertbesökare till, fördomsfullt gissat, många äldre som gissningsvis inte går på klubb varje kväll, möts i henne musik och det vittnar såklart om att hon nått ut till en annan publik än de hon spelade för under 2017.

Med sig har hon ett sex man starkt band som är otroligt skickliga och tighta, alla klädda i svarta, precis som Sarah själv. I inledande Cat Power-doftande ”Milky Way” visar hon och bandet direkt var skåpet ska stå och tillsammans med en snygg ljusshow får vi en riktigt fin inledning på spelningen.

Det ska dock sägas att det lite känns att det är en onsdag kväll, även om det är Kristi himmelsfärd dagen efter. Det tar en stund innan publiken helt svarar, samtidigt går det likaväl tolka den något återhållsamma stämningen som ett andaktsfullt lyssnande. Trots starka framföranden av singlarna ”Fire” och ”Strangers” är det i näst sista låten ”Mind” som det verkligen bränner till på allvar. Där tar sig Klang även ut svängarna betydligt och visar ännu mer av sitt breda sångregister; hon använder rösten närmast i något som kan liknas ett gitarrsolo och får kvällens största applåder när låten är slut.

Sarah har redan tidigt deklarerat att det blir en kort spelning eftersom det är en kort skiva, men trots det bjuds vi på ett extranummer som dessutom är en ny låt. Det blir mer av ett smakprov på vad som komma skall då hon kommer ut med en kompmusiker på piano, och vi får en vers och refräng av en avskalad låt. Men det betyder att med andra ord att nedräkningen för skiva 2 kan startas!

(Foto: Martin Wilson)