Sabaton anklagar Ung Vänster för förtal

Ung Vänster i Dalarna gillade inte vibben de fick av festivalen Sabaton Open Air i Falun. En arg insändare senare kontrar hårdrocksbandet som gett namn åt festivalen med en anklagelse om förtal.

Det är valår. Det innebär att allt som användas kan används som politiska slagträn. Inte minst kultur. Inte minst musik.

Samtidigt rasar ett blodigt krig i Gaza, något som vi uppmärksammat på Drefvet tidigare (Dags att säga det igen: Fuck religion! och Lista: 25 amerikanska superstjärnor som höjer rösten om Mellanösternkonflikten).

Det räckte för att få Ung Vänster i Dalarna att tända till.

I en uppretad insändare i DalaDemokraten under rubriken ”Sluta stödja den israeliska armén” går den politiska organisationen till attack mot hårdrocksgruppen Sabaton. Bland annat, förmodligen delvis med stöd i till exempel den här gamla artikeln från Arbetarbladet, anklagar man Falurockarna för att citat ”aktivt stöttat staten Israel, främst militären”.

Samtidigt beklagar man sig över att ett arrangemang i Falun får ta namn efter en grupp med sådant bagage innan man övergår till allmänt agiterande kring sin syn på konflikten kring Gaza.

Dessvärre tycks det som att de unga politikerna slarvat en aning med sin faktakoll kring själva festivalarrangemanget och dess arrangörer och detta i allmänhet och anklagelserna om stödet till Israel i synnerhet får den framgångsrika hårdrocksgruppen att sparka bakut.

På insändarplats i DalaDemokraten slår man tillbaka:

”…att Sabaton stöttar eller hyllar någon armé eller stat är ren och skär lögn och kan mycket väl resultera i åtal för förtal”, skriver gruppen i sin insändare.

Om det blir en fortsättning på den verbala fighten eller om ord tas till handling återstår att se.

Men i val- och krigstider är allt möjligt.