Så snygga är Slipknots nya masker

Med alla band som har en stark visuell image så är det intressant vid varje nytt skivsläpp att se hur de har tagit imagen vidare. Kiss med sina olika eror under den sminkade tiden är väl det mest klassiska exemplet. Så även med Slipknot som utvecklat sina masker mer eller mindre under åren. I veckan som gick kom videon och tillhörande promobilder till nya singeln The devil in I och därmed fick vi också se hur de nya maskerna ser ut. Hur snygga? Så här:
slipknot1#7 Mick Thompson, #3 Chris Fehn, #5 Craig Jones
Här har det inte hänt mycket. Mick Thompson (gitarr) kör vidare med sin metalliska mask, Chris Fehns klassiska Pinocchio-nästa är intakt och Craig Jones har fortsatt den mest extrema – och mest intressanta – masken i bandet. Jones är den medlemmen som aldrig uttalar sig i media och har fortsatt att vara mest anonym. En introvert person med en mask som säger ”back off”.

 

 

slipknot2#0 Sid Wilson
Gruppens dj började med en gasmask som sedan har utvecklats kraftigt, ofta med en dödskalle som stilistisk förebild. Nu är han tillbaka med något som mer liknar en gasmask fast med en ordentlig touch av mekanik. Steampunk känns som en sjukt ohet men något rättvis referens. Underdelen av masken går att ta av, som synes i videon.

 

 

 

 

slipknot3#4 Jim Root
Gitarrist nummer två kör också vidare på ett inslaget spår, med en mask liknande de han alltid haft tidigare. Snyggt med hans karaktäristiska skägg som sticker ut.

 

 

 

 

slipknot4#1 Corey Taylor
Nu kan vi snacka utveckling! Sångaren har varit en av de som ändrat sin mask mest under åren, och efter förra skivcykelns helvita mask (som tas farväl av i videon) har han nu skaffat sig något som ser ut mer som ett deformerat ansikte än någonsin. Taylors masker har alltid varit ganska ansiktslika, jag läste en teori om att hans mask har varit ett och samma ansikte som gått igenom olika stadier av förrutnelse, och att den vita masken var en slags pånyttfödelse. I videon syns hur han drar av sig överdelen av masken och visar en betydligt mer askgrå hudfärg. Inte Corey Taylors snyggaste mask, men kanske den mest skräckinjagande.

 

slipknot5#6 Shawn Crahan
Clownen är tillbaka med sin mest galna uppsyn någonsin. Han ser ut mer som någon som fått ansiktet kokat i syra än en clown. Min nya favoritmask med #6.

 

 

 

 

 

 

 

slipknot6?
Som den matematiskt kunnige läsaren ser så är det nio personer på bilden och det är ju kanske det mest intressanta med det ”nya” Slipknot. Det är alltså de två ersättarna för avlidne Paul Grey och kickade Joey Jordison. Ännu har det inte bekräftats vilka det är, men spekulationerna på internet går att sammanfatta i två namn: Jay Weinberg på trummor och Alessandro Venturella på bas. Vilka det än är så har de fått två hyfsat anonyma masker, och det känns ju värdigt och passande. Det visar på något sätt att även bandet själva tycker att det är de nio personerna som under merparten av karriären utgjorde bandet som fortfarande är det riktiga Slipknot. De nya medlemmarna presenteras också i videon där de får en ganska, ehh… omild behandling av de övriga.

Se videon till The devil in I nedan.