Så här lät Slipknot vid tidigare Sverige-besök

Ikväll ställer sig Slipknot på scen inför ett kokande Hovet i huvudstaden. Det är en totalt skruvad underhållningsmaskin som kommer bjuda upp till dans, våld och förtjusning i ett och samma uppträde. Jag har sett dem förut, det har varit upplevelser…och här är vad de har spelat.

Precis så här ser mina minnesbilder ut från fyra tidigare maskerade besök på svensk mark, varje minne försett med fullskalig playlist baserad på konserternas setlistor:

Hultsfredsfestivalen, 16 juni, 2005
Första gången man ser ett band är alltid lite speciell och jag gick naturligtvis inte besviken från maskeradligans uppträde vid sjön Hulingens strand. Men så här i efterhand minns jag skådespelet snarare på grund av yttre omständigheter än för själva spelningen i sig.

Hela bokningen var lite märklig mot den bakgrunden att Hultsfreds ledning bara några år tidigare deklarerat att de aldrig tänkte boka jänkarna efter några mindre väl övertänkta uttalanden om folk som skulle dö på scenen och i publiken. Men sedan det gjorts avbön ändrade man emellertid inställning och Slipknot dök upp. Dock utan Shawn ”Clown” Crahan som stannat hemma i staterna för att deala med familjeangelägenheter.

De stod där livs levande i ett solgass som tog bort all form av mystik från framträdandet, men försökte göra det bästa av situationen. Inte det mest minnesvärda kanske, men setlistan var lysande.

 

Metaltown, Göteborg, 26 juni 2009
Slipknot turnerade på ”All hope is gone”-plattan, men det är inte det jag minns (jo, den överväldigande känslan av att Dead Memories visade sig vara en betydligt bättre livelåt än förväntat ska inte förringas). Det som etsat sig fast är den rasande öppningen där orkestern som från ingenstans valde att bränna av debutplattans tre första spår på ett bräde. (sic) – boom, Eyeless – booom, Wait and Bleed – boooom. Som om det var 1999 igen och bandet precis slagit igenom. En riktigt mäktig upplevelse för oss som fyllde piren till sista plats den ljumma sommarnatten.

 

Sonisphere, Stockholm, 9 juli 2011
Den 24 maj 2010 lämnade Paul Gray in för gott. Han dog i en drogöverdos som många nog trodde skulle innebära slutet inte bara för Gray själv utan även för hela Slipknot. Men bandmedlemmarna sörjde och gav sig ut på en turné för att hylla den fallne soldaten.

Det är just det som jag minns från den här fantastiskt vackra kvällen på Söderstadion. Den aningen andaktsfulla känsla som låg över hela den freakshow som utspelade sig på scenen. Grays mask och overall fanns upphängd däruppe och stand-in basisten Donnie Steel fick nöja sig med att gömma sig utanför scenen. Just den uppriktiga känslan och det faktum att scenen var så liten att Slipknot inte fick plats med sin rekvisita (hydrauliska trumset och så vidare och så vidare) och därmed gjorde en light-variant av sin show är de minnen som sitter kvar allra hårdast hos mig.

 

Metaltown, Göteborg, 5 juli 2013
Slipknot har alltid varit bra på att komponera sina setlistor. Att komprimera ihop det mesta av det bästa och bjuda publiken på just vad den vill ha snarare än harva en massa nytt som ingen riktigt tagit till sig ännu. När en melodi vunnit tillräcklig uppskattning har den också växt sig in i liverepertoaren tycks man resonera. Om öppningen på Metaltown fyra år tidigare var briljant var setlistan den här kvällen vid Galoppbanan i Göteborgs utkanter något i hästväg (förlåt). Galningarna fick med precis allt av värde och bjöd dessutom på sådan energi och aggression att det är omöjligt att återge i text. Utan tvekan den mest briljanta Slipknot-spelning jag haft äran att beskåda.

 

Ikväll ställer sig Slipknot på scen inför ett kokande Hovet i hufvudstaden. Ett femte minne kommer att skapas. Vilka låtar tror ni de spelar?