Så här lät oktober

Det har som vanligt släppts en hel drös bra svensk musik den senaste tiden, den här månadens tio bästa låtar-lista är till majoriteten svensk. 

Min Stora Sorg – Min stora sorg
Med svulstig ljudbild tar Anso Lundin sena 80-talets svenska pop in i nutiden. Fantastiskt bra!

Far och Son – Hallelujah
Hiphop-duon skyggar vanligtvis inte för kontroverser, men när EP:n ”Nya Friska Tag” med låten Tills någon dör släpptes samma dag som den tragiska attacken på en skola i Trollhättan blev det för osmakligt även för Frej och Simon G. EP:n drogs tillbaka under några dagar, och det var ju ett vettigt beslut. Min favorit på EP:n är dock den här tunga låten om hur Jesus kommer tillbaka till en kyrka i Växjö. Hallelujah motherfuckers!

Seinabo Sey – Still
Jag såg Seinabo på Bråvalla och Popaganda i somras och båda gångerna körde hon en låt acapella – den hade inte fått något arrangemang än. Nu när skivan ”Pretend” släpptes var Still med och den har fått ett snyggt gitarrplock och tillhör skivans bästa låtar. ”Pretend” är en av de mest gedigna skivorna i år, där Seinabo samlar de bästa låtarna från sina tidigare släpp tillsammans med ett gäng nya soulpärlor. Kolla in den!

Madi Banja – Hollywood
Lorentz gamla rad ”dom behöver mera Banja i sitt liv” har aldrig vart mer sann. Banjas tredje singel är den bästa hittills.

Adele – Hello
Om de där jobbiga telefonsamtalen. Läs mer om låten här.

This Gift is a Curse – XI: For I am the fire
This Gift is a Curse släppte månadens bästa och stökigaste hårdrocksplatta. Det här tunga spåret är en av höjdpunkterna. På releasefesten på Nalen häromdagen tog de upp Billie Lindahl från bland andra Promise and the monster som gästar på låten och avslutade det ordinarie setet med den. Mäktigkt!

Erik Lundin – Annie Lööf
”Ville ha Lamborhini, alla som hatar kan suga zucchini”. ”Rödingar talar jag flytande, pratar vi annat bryter jag kralligt”. Erik Lundin ligger bakom några av de bästa raderna just nu, och refrängen som sätter sig som tuggummi på hjärnan. Jag gjorde en intervju med Lundin, läs den här.

Deportees – Dark Horse
Deportees satte tonen för hösten med sin skiva ”The big sleep”. Läs mer om den här.

MØ – Kamikaze
Det danska pophoppet är tillbaka med ny singel. Det här borde bli en av hösten och vinterns stora klubbhits.

Nicole Sabouné – Bleeding faster
Det har väl alltid varit uppenbart att Sabouné gillar de mörka delarna av musik men här tar hon klivet ända in i ett doomigt Jex Thoth-land. Jag älskar det!

♦ Tidigare månader