Så här lät november

Drefvet-redaktionen håller som bäst på att fila på listan över årets bästa låtar. Men vi ska inte glömma bort låtarna som släpps under årets sista månader – här kommer några av de bästa från november.

Little Jinder – Hångellåten (feat. Mauro Scocco)
Ett samarbete som känns självklart, både Jinder och Scocco har skildrat livet som ung i Stockholm. Det går en rak linje mellan Sara och Hångellåten.

M.I.A – Borders
I videon klättrar M.I.A över stängsel och sitter på en överfull liten båt. En låt som är mer angelägen än någonsin just nu. Och fantastiskt bra dessutom.

The Big Pink – Hightimes
Efter tre års tystnad är The Big Pink tillbaka med en låt som är omöjlig att inte gunga med i.

Erik Lundin – Suedi
Årets största svenska hiphop-genombrott var ett faktum när Lundin släppte EP:n ”Suedi”. Titelspåret lär återfinnas på många kommande årsbästalistor.

Madi Banja – Välkommen till Dalen
Hajpade Madi Banja släppte din debut-EP (nåja, den är åtta låtar lång, själv skulle jag kalla den en fullängdare) i början av månaden. Här rappar han om uppväxten i Enskededalen med sin karaktäristiska auto-tune.

Michel Dida – Telefonen
Stark månad för svensk hiphop det här. Även Michel ”Höru mej bae” Dida släppte en EP. Här fortsätter han på inslaget spår med en till telefon-relaterad text.

Grimes – Kill V. Maim
Höjdpunkten på Grimes ”Art Angels” med såväl grymt snygg melodi och bastung refräng.

ABBATH – Winter Bane
Immortal i allmänhet och frontmannen Abbath i synnerhet har fått utstå en hel del hån genom åren. Mest för sina, ehh, speciella bandbilder. Men musiken har det aldrig varit något fel på och när Abbath nu lanserar sitt soloprojekt så låter det fantastiskt bra. Winter bane får mig att tänka på Satyricons med black’n’roll-iga stunder.

Alice B – Svanar
Det här är det första jag hör av Alice B, men när jag läser att hon öppnade för Håkan Hellström på Ullevi så känns inget mer självklart. Fantastiskt bra pop på svenska.

Hanna Järver – Anekdoter
Som en självklar arvtagare till Veronica Maggio sjunger Hanna Järver om att sitta ensam med sitt tv-spel och allt går på repeat. Bra pop med snygg ljudbild.

Dolores Haze – On purpose
Äntligen släpptes Dolores Haze debutplatta. Jag vet inte hur många gånger jag har lyssnat igenom den – den är helt fantastisk. En av höjdpunkterna är melankoliska On purpose.

Marit Bergman – Dra åt helvete
Premiär för Marit Bergman på svenska – med en riktigt stark låttitel. Och en riktigt bra låt med.

Baroness – Shock me
Baroness lånar en av Kiss mest kända titlar, men mycket mer än så har den här låten inte gemensamt med Space-Ace gamla dänga. Baroness gör sig redo att släppa första skivan efter den traumatiska bussolyckan i augusti 2012. Shock me lovar gott.

Black Tusk – God’s on vacation
Ett annat band som gått igenom en svår tid är Black Tusk som förlorade basisten Jonathan Athon i en motorcykelolycka 2014. De resterande medlemmarna beslutade sig för att resa sig och fortsätta med bandet, och släpper nu första singeln från kommande skivan ”Pillars of ash”.

Sudakistan – You and your way
Sudakistan släppte en av månadens bästa skivor, debuten ”Caballo Negro”. Med sin blandning av latinamerikanska rytmer och garagerock håller de intresset uppe genom hela plattan. You and your way är en av de bästa stunderna.

♦ Tidigare månader