Så här lät maj

Nu börjar snart festivalsäsongen! Läs redaktionens hetaste festivaltips inför sommaren här. Bland månadens bästa musiksläpp finns en hel del som jag gärna skulle se på scenen i sommar. Här kommer mina tio favoriter från månaden som gått.

High on Fire – The black plot
Efter en vända på rehab är Matt Pike och High on Fire tillbaka med en ny platta, producerad av Converges Kurt Ballou. Första smakprovet lovar stort. Satan så bra!

Wild Pink – Is this hotel haunted
Superskön indie från Brooklyn. Bandets första EP släpps i slutet av juni.

Vasas Flora och Fauna – Leevi and the Leavings
Elva fantastiskt fina historier på finlandssvenska. Iiris Viljanens vackra röst är en av de stora behållningarna med den här skivan. Tyvärr har hon valt att hoppa av bandet, men nu är det bara att se fram mot hennes soloprojekt som snart kommer att se dagens ljus. Ricky Holmqvist lämnade ordet till återstoden av bandet, Mattias Björkas, här.

ATOMBOMB – Love and death
Det här Göteborgsbandet släppte två låtar förra året, varav den ena – At the deep end – var en av årets absolut bästa låtar om du frågar mig. När ATOMBOMB nu släpper en ny singel så känns shoegaze-soundet igen och det låter precis lika bra.

Zhala – Horoscope
Robyns protegé Zhala släppte sin debutplatta i maj. En samling bastunga låtar som förtjänar att snurrar på klubbarna i sommar. Horoscope är en av de skönaste låtarna.

Skraeckoedlan – Flod
Norrköpings fuzzigaste stonerhjältar levererar en fantastiskt bra singel inför nya skivan ”Sagor”. Drefvet lämnade över pennan till bandet själva här.

Worriers – They / Them / Theirs
Rock om genus och grammatik. Fantastiskt bra! Jag skrev några rader om låten här.

Les Big Byrd – The summer ends tonight
Krautrockarna bjöd på inte bara en utan två nya EP:s i maj. Åtta fräscha låtar. Tackarrrr! Andra EP:n bästa låt var The summer ends tonight med sin skönt tuggiga gitarr och snygga synthslingor.

Magic Potion – Booored
Det andra bidraget från skivbolaget PNKSLM på den här listan (förutom Les Big Byrd är Angelic Milk, som också ligger på bolaget, ett av månadens bästa släpp, mer om henne här), och det säger väl kanske mest om min egen smak. Men gillar man lo-fi och indie ska man definitivt kolla upp deras katalog. Magic Potion är ett av deras senaste tillskott och låter grymt bra. 1 juni släpps deras första EP.

ADL feat. Jocke Berg – Forever börjar här
Jocke Berg har ju redan skrivit den ultimata låten om studenten, men nu sjunger han på låten som borde spelas från alla studentflak sommaren 2015. ”I natt ska vi dansa, det finns inget annat, du vet jag skulle ge vad som helst, vi får bara den här chansen, vi kan lura döden i kväll, forever börjar här.” Det är ju så en blir nostalgisk.

Låtarna hittar du som vanligt här nedanför, tillsammans med fler bra spår från maj.

♦ Tidigare månader