Så här lät januari

Så var årets första månad slut. Med Januari kom snö, regn, slask och en massa bra musik.

Ett av de bästa släppen för mig den här månaden var Markus Krunegårds nya EP. Kommer han någonsin att sluta göra hits? Eller fantastiska textrader för den delen. ”Står’u på listan? Nä då kan du glömma att du kommer in, åk tillbaks till Norrköping!” och ”refränger och fett tröttnar man på” är två lysande exempel från ”Härskarens teknik”.

Vi har också fått helgjutna skivor från bland andra Sleater-Kinney, Raised Fist, Dirty Dishes, Kitok, Amason och Menace Beach.

Thåström släppte första singeln från kommande skivan och bjöd på en känsla som Ricky Holmqvist sätter ord på här.

I mitten av januari fick P3 Guld stor uppmärksamhet på grund av den starka kvinnodominansen bland pristagarna. Helt rätt! Galan bjöd också på en massa bra musik, bland annat premiären för José Gonzáles Leaf off/The Cave, som fortfarande verkar bli bättre och bättre för varje gång jag hör den. Sättet den liksom rullar igång på är helt magiskt.

Silvana Imam och Marlene framförde också singeln För evigt som släpptes tidigare i januari. Gillar den skarpt, men ser mest fram mot den kommande EP:n för att få studioversionen av Tänd alla ljus som Silvana gjorde i Musikhjälpen. Hennes tyngsta låt hittills.

På hårdrocksfronten har det bästa kommit från This Gift Is a Curse och . Det mest spännande låtsläppet stod däremot Liturgy för. Black metal-bandet från Brooklyn har tidigare låtit såhär och såhär. Nya singeln Quetzalcoati hittar du i Spotify-listan här nedan och den låter HELT annorlunda. Bandet har alltid varit experimentella och har knappast kunnat stämplas som ett traditionellt BM-band, men det här är något nytt. Man känner igen beståndsdelarna, men de har liksom dekonstruerat hela genren och byggt upp den på nytt. Black metal 2.0? Det ska bli mycket spännande att höra hela skivan.

Något annat jag har fastnat för i januari är Lucern Raze som har släppt singlarna Someone like you och Sunshine Blues. Fantastiskt bra indierock i lo-fi-produktion. Bakom artistnamnet döljer sig Stockholmsbaserade Luke Reilly, som ligger bakom skivbolaget PUNKSLM. Skivan ”Stockholm One” släpps 25 februari.

Och på månadens näst sista dag kom Carl Johan Lundgren med en ny låt med nya projektet Laser & Bas. Snygg svensk pop som påminner en hel del om numera nedlagda Vit Päls.

Det och mycket mer här nedan. Mycket nöje!